Ислямистите силно настъпат и в Либия, въпреки отпора от ген. Хафтар

06.09.2014 | 11:00

В Либия ситуацията ще продължи да се усложнява, докато международната общност, в лицето на Съвета за сигурност на ООН не застане твърдо срещу ислямистите и не подкрепи парламента, доминиран от либералите.

В момента призивите на Запада за примирие и диалог остават нечути за въоръжените групировки в страната. Така журналистът, базиран в Париж, Румяна Угърчинска коментира настъплението на ислямистите в Либия и отпора от ген. Халифа Хафтар, в ексклузивно интервю за Милена Милотинова в предаването Брюксел 1 по телевизия България он ер.

„Всички организации, свързани с Ислямска държава не признават демократичния процес в Либия. Това е истинска язва, която съществува в една държава, в която демокрацията не проработи“, коментира Угърчинска, чийто материал за Либия наскоро беше публикуван във френската преса. Тя разказва, за бившия опозиционер на Муамар Кадафи - ген. Халифа Хафтар, който сам прие инициативата да се бори срещу ислямистите, предприемайки операция „Чест“. „Въоръжените групировки вече напредват и в Западната част на страната. Атаките срещу летището в Триполи не са случайни, тъй като ислямистите целят изолирането на държавата и прекъсването на всички комуникации на тези, които се опитват да им противодействат“, казва журналистът. Тя отбелязва силното разочарование от поведението на Катар, в съзнанието на ген. Хафтар и другите либерали в Либия, които се опитаха да извоюват демокрацията в страната. „Те ни казваха, че са ни приятели, но всъщност дойдоха тук, за да разлеят отровния мед, който в момента трови цялата ни държава“, казва ген. Хафтар.

Цялото интервю с Румяна Угърчинска и повече по темата „Ислямска държава като глобална терористична заплаха“ проследете в 18.00 часа в предаването „Брюксел 1”, с водещ Милена Милотинова, по телевизия и радио България он ер.