Машини на времето

Пътуванията в миналото са в основата на поне половината от най-очакваните телевизионни сериали тази есен

07.09.2016 | 16:35 Редактор: Константин Томов
Машини на времето

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

 

Лятото привършва, но не се отчайвайте: есента си има и своите компенсации. Като например премиерите на някои сериали, които чакаме нетърпеливо от доста време.

 

Timeless

Какво: След "11.22.63" идват още цяла вълна сериали, въртящи се около добрата стара тема за пътуване във времето. В Timeless, дело на създателите на "Черният списък", героят на Горан Вишнич (Extant, "Спешно отделение") е престъпник, който открадва машината на времето и се връща във Втората световна война, за да промени хода на историята. Войник, учен и професор по история са пратени по спешност да му попречат.

Кога: Премиера на 3 октомври, NBC

 

Designated Survivor

Какво: Онези, които са свикнали с Кийфър Съдърланд като енергичния суперагент от "24", тук ще го видят в сходни обстоятелства, но в напълно противоположна роля. Съдърланд играе секретаря по градоустройството, който е избран да стои в бункера, докато цялото правителство изслушва годишната реч на президента. Стандартна процедура за сигурност, която в този случай се оказва оправдана - терористичен акт убива всички други членове на кабинета и нашият герой се оказва президент. Прекрасната Наташа Макелхоун играе новоизпечената Първа дама. Двамата нямат много време да свикват с новите си задължения, защото, както се оказва, проблемите с терористите тепърва започват.

Кога: 21 септември, ABC

 

Divorce

Какво: Нежната половина на човечеството ще е във възторг да научи, че Сара Джесика Паркър се завръща на екрана 12 години след "Сексът и градът". За по-грубата половина остава утехата, че неин партньор в тази мелодрама ще е блестящият Томас Хейдън Чърч от "Отбивки". Сара е продуцент, режисьор и изпълнител на главната роля: на разведена жена, която се опитва да построи наново живота си. Чърч е бившият й.

Кога: премиера на 9 октомври по HBO

 

Big Little Lies

Какво: Три майки на деца от детската градина постепенно се сприятеляват, но накрая дружбата им ще доведе до... убийство.

Това ще е първата мащабна телевизионна драма, в която всичко се върти около женски персонажи. И то какви: Никол Кидман, Рийз Уидърспун и Лора Дърн. Режисьор на първите епизоди е Жан-Марк Вале (Dallas Buyers Club), а романът на австралийската писателка Лиан Мориарти е адаптиран за екрана от стария майстор Дейвид Кели ("Али Макбийл").

Кога: По HBO, но още няма обявена дата

 

The Crown

Какво: Телевизионна поредица от Питър Морган, създателя на отличения с "Оскар" филм "Кралицата". В продължение на 6 сезона (ако публиката го хареса) сериалът ще проследи живота на британската кралица Елизабет II от 1947 година до наши дни. В главната роля е Клеър Фой, която ни направи толкова силно впечатление като Ан Болейн в Wolf Hall, а във второстепенните ще видим добре познати физиономии като Джон Литгоу (който играе Чърчил), Джаред Харис (като крал Джордж IV), Мат Смит (като принц Филип) и пр. Инвестицията на Netflix е 156 милиона долара, така че не очаквайте някоя бюджетна европейска продукция.

Кога: премиера на 4 ноември по Netflix.

 

Westworld

Какво: Модерна адаптация на един стар сценарий на знаменития Майкъл Крайтън. Westworld е тематичен атракционен парк, посветен на Дивия запад и населен с удивително човекоподобни роботи. Доволните клиенти сбъдват всичките си мечти - докато, разбира се, нещата не се объркват фатално. Великият Антъни Хопкинс играе създателя на парка, а Ед Харис е тайнственият злодей.

Продуценти са Джей Джей Ейбрамс ("Междузвездни войни") и Джонатан Нолан ("Черният рицар"). Шоуто трябваше да стартира още през пролетта, но бе отложено за допълнително доизпипване - разбираемо, защото в HBO се надяват то да запълни празнината след края на Game of Thrones.

Кога: Премиера на 2 октомври, HBO.

 

The Exorcist

Какво: Римейк на една от най-уважаваните класики на хорър-киното. В ролята на майката, чиято дъщеря е обладана от демони, ще видим позабравената напоследък, но блестяща (ако се съди по трейлъра) Джина Дейвис. Настройте се за задъхан от напрежение сюжет и един крайно неочакван образ на свещеник, благодарение на Алфонсо Ерера.

Кога: От 23 септември, Fox

 

Time After Time

Какво: Още едно пътуване във времето, но този път в обратната посока. Джак Изкормвача, разкрит и на път да бъде арестуван, успява да задигне от Хърбърт Уелс машината на времето и да се пренесе в бъдещето (свободата, с която американските сценаристи боравят с историческите личности, продължава да ни умилява). Естествено, за Уелс не остава нищо друго, освен да го последва.

Кога: Още няма обявена дата, ABC

 

 

The Son

Какво: Пиърс Броснан е тексаски магнат от зората на петролната индустрия в този доста суров и груб прочит на класическата Американска мечта. Любопитното е, че първоначално ролята бе предвидена за Сам Нийл, а Броснан я получи след отказа му. AMC вече доказа, че има усет за оригиналните продукции (особено с Mad Men и Braking Bad), остава да видим дали и тази ще влезе в златния им фонд.

Кога:  Някъде през 2017, AMC

 

The Grand Tour

Какво: Дългоочакваното ново шоу на Джереми Кларксън, Ричард Хамънд и Джеймс Мей, след като тримата бяха отстранени от Top Gear. Нетърпението ни само се усили след злополучния опит на BBC да ги замести с Крис Евънс в последния сезон на оригиналното шоу.

А ако питате защо споменаваме едно автомобилно предаване между игралните поредици, значи никога не сте гледали Top Gear.

Кога: вероятно през октомври, Amazon Video

 

The Young Pope

Какво: Още от миналата година чакаме тази екранизация по измислената история на човека, станал най-младия папа в историята. В ролята на Пий ХIII е Джъд Лоу, а Даян Кийтън е в малко неочаквания образ на монахинята, проправила му пътя към върха.

"Младият папа" е съвместна продукция на Италия, САЩ, Испания, Великобритания и Франция, но главната причина да се вълнуваме е името на режисьора: Паоло Сорентино, носителя на "Оскар" за "Великата красота".

Кога: Премиерата (по Sky Atlantic и HBO) още не е обявена, но със сигурност ще е тази година.

 

Frequency

Какво: Телевизионен римейк на, нека признаем честно, не особено успешния едноименен холивудски филм от 2000 година. Тук пътуването във времето е заменено от комуникация във времето: главната героиня (Пейтън Лист от Mad Men) използва странно радио, за да се свърже в миналото с убития си от 20 години баща и да го спаси. Но после разбира, че намесата й - естествено - е объркала безкрайно хода на събитията и сега баща и дъщеря трябва да се съюзят във времето, за да спрат опасен сериен убиец.

Кога: 5 октомври, The CW

 

 

И ОЩЕ

- Точно 50 години след премиерата на оригиналния Star Trek, CBS са готови с нови серии (Star Trek: Discover). Или почти точно - годишнината е през септември, но снимките закъсняха и пилотният епизод ще бъде излъчен през януари.

- Да се прави телевизионна адаптация на свръхпопулярни и обичани холивудски филми е рискована работа, но това не е спряло Fox да си пробва силите със "Смъртоносно оръжие". На 21 септември е премиерата, в която вместо Мел Гибсън и Дани Гловър ще видите Клейн Клоуфърд и Деймън Уейънс.

 

   Малко ни е трудно да си представим "Смъртоносно оръжие" с тези двамата вместо с Мел Гибсън и Дани Гловър

 

- Ако все още ви вълнува темата за пътуванията във времето, можете да обърнете внимание и на Making History - комедия по Fox, в която професор по програмиране се връща в XVIII век и завързва романтична връзка, която за малко да осуети Американската революция.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 74 / 2016