Комедия от грешки

Днес светът отбелязва 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. 8 факта за Барда, които едва ли сте чували.

23.04.2016 | 08:50 Редактор: Константин Томов
Комедия от грешки

 

Текст КАЛИН НИКОЛОВ*

 

НА 23 АПРИЛ ЧОВЕЧЕСТВОТО отбелязва 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир, може би най-великия драматург в историята. Куриозното е, че никой не знае точно кога се е родил той. Единственото сигурно сведение за ранния живот на Барда е денят на кръщавката му, също през април - на 26.04.1564. Ето още няколко факта за най-знаменития автор, които най-вероятно не сте чували.

 

ПОНЕ 200 ДУМИ се налагат в английския език благодарение на шекспировите пиеси - като например fashionable, lackluster, аddiction, belongings и manager. А също и огромен брой идиоми, популярни и днес, като Wild goose chase,  Seen better days, It's greek to me, Break the ice и, разбира се, Fair play.

ШЕКСПИР Е ВИНОВЕН за напастта от гълъби в Ню Йорк (чиято постоянна жертва е и собственият му паметник в Сентръл Парк). Гълъбите се появяват в Америка през 1860, когато един аптекар, запален почитател на Барда, пуснал на свобода по няколко птици от всеки вид, споменат в пиесите. От онези шепа гълъби са се пръкнали днешните около 200 милиона.

 

             Носителят на "Оскар" Марк Райлънс като Ричард III в постановка на Кралския Шекспиров театър

 

ХИТЛЕР Е БИЛ един от най-големите почитатели на Шекспир. По време на Третия райх пиесите на барда са представяни с небивала дотогава (а и след това) честота в Германия, а един вестник дори го обявява за "германски писател".

ЛЕВ ТОЛСТОЙ ГО Е МРАЗЕЛ яростно, ако се съди по собственоръчно написаната от него 100-странична критика на Шекспир. Според великия руски писател Шекспир е "тривиален", "незначителен" и "аморален", а позоваването на него - "голямо зло - като всяка лъжа". Други бележити писатели, презирали Барда: Дж. Бърнард Шоу,  Волтер и Джон Р. Р. Толкин.

 

 

ПОНЕ ДВЕ ПИЕСИ на Шекспир са изчезнали без следа и днес знаем само имената им - Love’s Labors Won, очевидно комедия, и Cardenio, за която се предполага, че е била адаптация по "Дон Кихот".

ПРОБОЖДАНЕ е най-честата причина за смърт в шекспировите пиеси (30 пъти), далеч назад са обезглавяване (5), отрова (4), пробождане И отрова (3), обесване (2), изпичане в пай (2) и няколко по-неконвенционални като недоспиване, разбито сърце, срам и даже лошо храносмилане.

 

                                              Домът на Шекспир в Стратфорд на Ейвън

 

СЪПРУГАТА МУ АН ХАТАУЕЙ била с девет години по-стара от него, когато се оженили. В завещанието си Шекспир й оставил "второто си най-хубаво легло". По-голямата част от състоянието му се паднала на Сюзана, най-голямото от осемте им деца.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 69 / 2016