Гърция безсилна срещу пожарите, поиска помощ от ЕС

Най-тежко е положението на полуостров Пелопонес и на остров Закинтос

16.08.2017 | 13:07 Редактор: Тодор Петров
Гърция безсилна срещу пожарите, поиска помощ от ЕС

Гърция поиска помощ от ЕС за справяне с пожарите, които бушуват в страната през последните четири дни. Добрата новина от последните часове е, че огнеборците са успели да спечелят битката с пламъците край Каламос.

Атина поиска от ЕС основно изпращането на самолети за гасене на пожари. Кипър обеща да изпрати в Гърция група от 60 огнеборци и шест автомобила. Франция обаче отказа помощ, тъй като се бори с пожари на своя територия. 

Към момента на територията на Гърция бушуват 146 пожара, като най-сериозно е положението на полуостров Пелопонес и на остров Закинтос. Пожарът, който избухна в неделя в градчето Каламос, разположено северно от столицата Атина, вече е овладян. 

Стихията бързо обхвана още три съседни населени места, изпепели над 20 къщи и наложи евакуацията на стотици хора. В района бе обявено бедствено положение. 

В района Атика близо 300 пожарникари, подпомагани от 7 хеликоптера и подразделения на армията, продължават борбата с огнената стихия. Голяма част от пламъците бушуват в трудно достъпни гористи местности. 

Според гръцките власти част от пожарите са запалени нарочно. По подобна версия се работи на остров Закинтос, който е популярна туристическа дестинация.