Свещи, цветя, балони... Великобритания почете жертвите на терора

Жители на Манчестър доведоха децата си на площада в центъра, за да покажат, че не се страхуват

25.05.2017 | 19:35 Редактор: Иван Берберов
Свещи, цветя, балони... Великобритания почете жертвите на терора

Великобритания почете паметта на 22-те жертви на атентата в Манчестър с минута мълчание. Десетки се събраха на площад "Света Ана" в центъра на Манчестър в мълчаливо шествие със свещи, цветя и балони във формата на сърца.

22 съдби останаха в историята. Голяма част от жертвите са деца, а животът на хиляди техни роднини беше белязан завинаги. Хората на площад "Св. Анна" запазиха минута мълчание. Част от тях доведоха децата си, за да покажат, че не се страхуват.

Мартин Хет, 29-годишен, е една от жертвите. Приятелите му го описват като лъчезарен, мил и много, много добър човек. В негова памет десетки розови балони полетяха в небето. 

Междувременно властите драстично завишиха мерките за сигурност, а кметът на Манчестър обяви, че се гордее с неговите сънародници. 

"Манчестър винаги се съвзема. Спомням си 1996-а година, тогава станахме много, много силни. Сега също скърбим, но сме силни. Няма как да бъда по-горд", заяви кметът Анди Бърнхам.

А на фона на скърбящите англичани, коренно се открояваха проповедниците на площад "Св. Анна".

"В този момент е важно е да покажем на хората, че мюсюлманите не са лоши хора. Нашата вяра ни учи на хармония", отбеляза Мохамед, един от проповедниците на площада.

Властите обявиха, че от съображения за сигурност местата на бденията може да се променят периодично.

Вижте още!