Лавров: Терористите в Алепо провалят примирието

Това е заявил руският външен министър по време на телефонен разговор с Джон Кери

20.10.2016 | 23:10 Редактор: Ирина Георгиева
Лавров: Терористите в Алепо провалят примирието

Бунтовниците в сирийския град Алепо провалят прекратяването на бойните действия и възпрепятстват евакуацията на населението. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, предадоха ТАСС и "Фокус".

"Продължавайки двустранния диалог по сирийските въпроси двамата обсъдиха начините на нормализация на обстановката в източната част на Алепо, където правителствените сили на Сирия и руската авиация обявиха хуманитарна пауза на бойните действия и готовност да я продължат, ако "Джебхат ан Нусра" и присъединилите се към нея въоръжени формирования няма да нарушават примирието", пише в заявление на руското МВнР. 

В заявлението отбелязват, че Лавров е заявил още, че не само мирните жители, но и участниците във въоръжените формирования ще имат възможност безпрепятствено да напуснат града, но терористите провалят прекратяването на бойните действия и възпрепятстват евакуацията на населението.

"Отново се подчертава, че САЩ трябва да спазят своето отдавнашно обещание да отделят отрядите на умерената опозиция от терористическите групировки", пише още там. 

На днешния 60 от началото на годината телефонен разговор между Кери и Лавров са се обсъдили и въпроси около ситуацията около Ирак и Йемен, както и някои аспекти от двустранните отношения между Русия и САЩ.