Близначета на 5 дни бяха спасени в Средиземно море вчера

Те са настанени в италианска болница и скоро ще бъдат извън опасност, съобщават лекари

31.08.2016 | 16:40
Близначета на 5 дни бяха спасени в Средиземно море вчера

Близначета на 5 дни бяха сред 6500-те мигранти спасени вчера в Средиземно море. Момченцата, родени преждевременно в 8-ия месец са били обезводнени и в не добро здраве, съобщават от хуманитарната организация "Лекари без граници".

Бебетата са били родени на една от 15-те претъпкани с хора гумени лодки, отправили се от Либия към европейските брегове. 

Те са били откарани с хеликоптер в болница в Италия за незабавно лечение. Двете деца са страдали от сериозно дехидратиране в следствие на обилно повръщане и диария, съобщиха лекарите. 

Близначетата са били с хипотермия и дезориентирани. Медиците обаче уточниха, че с правилните грижи след няколко дни бебетата ще се подобрят и животът им ще бъде извън опасност. От началото на седмицата край италианските брегове са проведени близо 40 спасителни операции.

Мигрантите, пътуващи в необезопасени, претъпкани лодки, са били откарани в италианските пристанища Калабрия и Сицилия. Мигрантският поток през Средиземно море се засили през последните месеци заради по-топлото време.

Голяма част от бежанците са от Еритрея и Сомалия и предприемат опасното и дълго пътуване заради гражданските конфликти, раздиращи родните им страни.