Турция нареди евакуация на граничен град заради "Ислямска държава"

Бунтовници готвят операция за превземането на сирийския Джераблус от джихадистите

23.08.2016 | 22:02 Редактор: Тодор Петров
Турция нареди евакуация на граничен град заради

Турция нареди да се евакуират жителите на граничен град, намиращ се срещу сирийския град Джараблус, контролиран от джихадистите на "Ислямка държава". Полицията е предупредила с високоговорители населението да се евакуира от съображения за безопасност от град Каркамиш, който беше ударен от няколко минометни снаряда, предаде AFP, цитирана от "Фокус".
 
Според информация, подкрепяни от Анкара бунтовници, готвят голяма операция за превземането на Джераблус от джихадистите. 

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Анкара ще осигури всякаква подкрепа по операции за изтласкването на "Ислямска държава" от сирийския град Джараблус. 

"Събитията в Джараблус са въпрос от значение за националната сигурност на Турция. Ако 911 километра от границата се окаже в ръцете на "Демократичен съюз", в ръцете на една организация, това ще бъде неприемливо за Турция", коментира от своя страна турският вицепремиер Нуман Куртулмуш.

"От самото начало заявихме, че ситуация, в която Джараблус се намира в ръцете на "Ислямска държава", е неприемлива. Джараблус ще бъде освободен от "Ислямска държава", каза още той, цитиран от телевизия NTV.