Хиляди на митинг в Турция

Този опит за преврат ни показа колко ценни са демокрацията и свободите, каза Енгин Алтай

25.07.2016 | 13:57 Редактор: Луиза Божинова
Хиляди на митинг в Турция

За първи път след опита за военен преврат в Турция и въвеждането на извънредното положение, митинг събра на едно място поддръжници и на управляващи и на опозиция. 

Хиляди подкрепящи основната опозиционна Народнорепубликанска партия и на управляващата Партия на справедливостта и развитието изпълниха снощи истанбулския площад "Таксим" на поредната демонстрация срещу опита за метеж.

Народнорепубликанската партия призова за организирането на демонстрацията, като покани и управляващата политическа формация да се присъедини. 

Този опит за преврат ни показа още веднъж колко ценни за нас са демокрацията и свободите, каза преди началото на демонстрацията заместник-председателят на Народнорепубликанска партия Енгин Алтай. 

"Държавата не може да се управлява от злоба, гняв и предразсъдъци. Виновниците за метежа трябва да бъдат съдени законно с разбирането за спазване на принципите на правовата държава. Това е основна предпоставка за целостта и достойнството на държавата. Изтезанията, малтретирането, насилието и сплашването ще принизят управляващите до нивото на превратаджиите. Това не трябва да се допуска", коментира Кемал Кълъчоглу.

"Ще следим изхода от извънредното положение. Определено ще чуят гласа ни, ако правата и свободите на хората са нарушени и се прилагат стари и нередни практики на извънредно положение. Ние следим ситуацията за момента. След опита за преврат страната ни избегна голяма беда", каза Мустафа Зулкадироглу. 

Миналата седмица президентът Ердоган обяви 3-месечно извънредно положение на територията на цялата страна. Въпреки това негови поддръжници излизат по улиците на Анкара и Истанбул на масови протести въпреки затегнатите мерки за сигурност.

"Вярвам, че Турция, в настоящето си състояние, не е в позиция да стане член в скоро време и дори в по-дълъг период. Страна, която включва смъртното наказание в законодателния си арсенал няма място в ЕС", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.