12 ранени при ново нападение в Германия

Единствената жертва на взрива е нападателят, чието име не е оповестено официално

25.07.2016 | 13:37 Редактор: Луиза Божинова
12 ранени при ново нападение в Германия

[related_articles]

12 ранени при ново нападение в Германия. 27-годишен бежанец от Сирия, на когото е било отказано убежище в Германия, се самовзриви близо до музикален фестивал пред ресторант в баварския град Ансбах. Според информация на вестник "Дейли мейл" нападателят, разпознат от местни жители като Мохамед, е трябвало да бъде екстрадиран в България.

Единствената жертва на взрива е нападателят, чието име не е оповестено официално, посочват от полицията. Пристигналите на място медицински екипи са се опитали да го реанимират, но безуспешно. 

Вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман съобщи, че вероятна мишена на нападателя е бил музикалният фестивал в Ансбах, на който са присъствали близо 2500 души. Хората са били евакуирани. 

Мъжът се самовзривил, след като му било отказано да присъства на събитието. Очевидци разказват, че мъжът се опитал да си купи билет, но охраната на входа го върнала. Малко по-късно избухнала експлозията. 

Според баварските криминалисти взривното устройство е било пълно с метални частици и е било направено в домашни условия. Бомбата е била поставена в раница, която нападателят е носил със себе си. На мястото на взрива е намерено и мобилно устройство, за което полицията предполага, че е на нападателя. 

Според данни на полицията, мъжът е влязъл в Германия преди две години. Въпреки че са му отказали убежище, властите са му позволили да остане в страната заради тежката ситуация в родината му и са му осигурили жилище. Преди време той е преминал и психиатрично лечение, след като на два пъти е правил опити за самоубийство. 

"Нападателят е бил залавян няколко пъти по различни обвинения като притежание на наркотици. В момента усилията ни са насочени към изясняване на това какви са били мотивите за нападението. От начина, по който е било приготвено взривното устройство става ясно, че неговата цел е била да порази колкото се може повече хора. Към момента сме сигурни само в едно – целта на нападателя не е била просто да се самоубие. Вероятно става въпрос за истинско ислямистко нападение", казва вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман.

"Бяхме излезли да хапнем сладолед и да се разхладим с по питие в неделната вечер. Изведнъж чухме силен взрив. Бяхме стъписани, когато огромно множество от хора започна да бяга в паника срещу нас. Беше ужасна гледка", разказва очевидец. 

Това е четвъртата подобна атака в Германия за последната седмица. В петък при стрелба в търговски център в Мюнхен загинаха 9 души, а преди това при атака с нож във влак във Вюрцбург загинаха 5-ма души. Снощи сириец уби бременна жена и рани други двама души след нападение с мачете в германския град Ройтлинген.