Поне шестима загинали при стрелбата в Мюнхен?

Към момента няма доказателства за ислямистки фон на нападението

22.07.2016 | 23:10 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: YouTube

Шестима души са загинали при стрелбата в Мюнхен, съобщи местната полиция, цитираха AFP и "Фокус". В своя профил в социалната мрежа Twitter написаха: "За жалост ние имаме да съобщим за шестима души", добавяйки за "незнаен брой ранени". 

Към момента няма доказателства за ислямистки фон на нападението, подчертаха органите на реда в най-голямата германска провинция - Бавария. Те обаче не могат да потвърдят данните за предполагаема смърт на извършителя и увериха, че издирването му продължава из целия град и околностите му. Според други информационни източници, нападателите са трима.

По-рано на свидетелство видео, заснело единия от стрелците, се чува разговор, при който нападателят крещи "германец съм". Впоследствие се появиха свидетелски описания в Twitter, според които един от нападателите е имал нацистки символи по облеклото си.

Служител в мола твърди, че единият от стрелците е крещял обидни фрази срещу чужденците, докато е стрелял.

Пътищата около Мюнхен са затворени. Заради мащабната операция, властите призовават всички водачи на транспортни превозни средства да освободят пътищата и магистралите, които водят към баварската столица. 

"Полицията призова всички шофьори да избягват магистралите по пътя за Мюнхен или да ги напуснат, за да се даде възможност на пристигащите аварийни превозни средства за свободно преминаване", гласи официалното съобщение. 

След стрелбата полицията в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия е приведена в повишена готовност. Това се отнася до всички звена на органите на реда, уточни говорителят на регионалното правителство в Дюселдорф Томас Бройщедт. 

Междувременно жителите на Мюнхен отвориха вратите си за непознати, които не могат да се приберат заради извънредното положение в немския град.

Facebook задейства приложението "В безопасност съм", с което жителите и гостите на Мюнхен да уведомят близките си, че не са пострадали.

Според говорителя на мюнхенската полиция Томас Бауман, цитиран от ДПА, въоръжената атака е започнала от ресторант за бързо хранене в мола малко преди 18 ч местно време.

Радио "Байеришер рундфунк" предаде, че магазините в центъра на града са затворили с клиентите вътре, макар че съобщенията за стрелба в центъра се оказаха неверни.

Полицията евакуира и централната гара на Мюнхен, като спря движението на всички пристигащи влакове още извън чертите на града. Спряно бе и движението на целия градски транспорт.

Правоохранителните органи разпространиха съобщение, че е обявена "остра терористична ситуация" след стрелбата в мола. Най-вероятно става дума за тероризъм", съобщи представител на полицията, цитиран от ТАСС.

Търговският център "Олимпия", където избухна стрелбата, се намира именно в северната част на баварската столица, недалеч от олимпийския център.