Ердоган: ЕС ни дискриминира

Анкара иска допитване за членство в ЕС

23.06.2016 | 13:11 Редактор: Ирина Георгиева
Ердоган: ЕС ни дискриминира

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната може да организира референдум дали да продължи преговорния процес за присъединяване към ЕС. Изказването дойде по време на посещението на държавния глава в университет в Истанбул.

Пред събралите се студенти Ердоган обясни, че ако ЕС отстъпи и се откаже от искането за промяна на турското антитерористично законодателство, то управляващите ще се опитат да обяснят на народа, че преговорите с Брюксел трябва да продължат. 

"ЕС ни дискриминира. ЕС официално ни обеща приемане още през 1963 г. но все още бави този процес", заяви Ердоган от трибуната. 

По думите му Брюксел отхвърля Анкара, тъй като страната е с преобладаващо мюсюлманско население. 

"Защо ЕС отлага решението за Турция? До момента не съм говорил публично по този въпрос. Повдигал съм го само в частни разгвоври. Сега ясно заявявам – Европа, ти не ни искаш, защото сме мюсюлмани. Не можете да отречете това. Затова мисля, че е редно, да попитаме нашия народ, подобно на британския, дали иска да се присъедини към ЕС. Трябва да попитаме турския народ дали иска да влезе в пределите на ЕС и дали иска да продължим с преговорния процес. Ако нашият народ реши, че иска да продължим разговорите с ЕС то ние ще го направим", коментира още Ердоган.

В началото на годината ЕС и Турция сключиха споразумение за съвместна борба с миграцията и обратното връщане на бежанци на турска територия. В замяна Брюксел обеща либерализация на визовия режим за турски граждани при пътуването им на територията на ЕС. Европейските власти обаче поискаха Анкара да промени антитерористичното си законодателство, което тя до момента не желае да направи. Вместо това президентът ердоган неколкократно обяви, че ако се провалят преговорите по отмяна на визите за турци в ЕС, споразумението за обратния прием на мигранти няма да бъде прието в турския парламент.