Обезпокояващо: Бежанският поток не спира

Потокът не намаля заради метеорологичния фактор и има тенденция на устойчивост, поясни експерт

10.02.2016 | 18:55 Редактор: Ирина Георгиева
Обезпокояващо: Бежанският поток не спира

Бежанският поток не спира и това е обезпокояващо - той не намаля заради метеорологичния фактор и има тенденция на устойчивост. Това коментира председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов за БНР. По думите му ситуацията в Сирия не бележи подобрение, а хората губят надежда - това е един от сериозните фактори, които ги карат да бягат надалеч.

Още по темата

Няма да има намаляване на миграционната вълна, като се позова и на данни за увеличения брой мигранти от Афганистан, прогнозира той. Експертът подчерта, че Турция може в голяма степен да регулира бежанските потоци и да препятства каналджийството и е сериозен фактор в политиката с бежанските потоци. По думите му, крайната цел на бежанците са държавите от Стара Европа.

"Вместо да виждаме търсене на общи усилия в ЕС, държавите търсят индивидуални мерки. Европейският съюз върви към ренационализация. Виждаме ръст на десни и антиевропейски партии и движения в Европа. Съюзът търпи много сериозна криза и не може да намери общата политика. Ето защо НАТО е едно от решенията", отговори Божилов на въпрос доколко НАТО може да се намеси като фактор за овладяване на кризата с бежанците по външните граници на ЕС.

Напрежението между Русия и САЩ и Русия и ЕС и НАТО е базирано на различното виждане за процесите в света и как да се реши един или друг конфликт. Това напрежение не бива да влиза в спирала на нарастване, коментира още Божилов.