Хиляди пристигнаха в Дрезден и Прага за антиимигрантски протест

В чешката столица подпалиха бежански лагер

07.02.2016 | 11:03 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Twitter

В Германия се проведе поредната демонстрация против имигрантите в Германия, съобщи БНР. Около 10 хиляди души в в източния германски град Дрезден се отзоваха на призива на движението ПЕГИДА за шествието. Участниците в него скандираха "Меркел трябва да си върви" заради решението на канцлера да допусне над 1 милион мигранти в страната миналата година. Някои демонстранти носеха руски знамена и транспаранти с надписи като "Мир с Русия" и "Спрете войната срещу Сирия", отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата

Да се ограничи броят на бежанците, които пристигат в страната, призова германската католическа църква. Според нея въпросът трябва да се разгледа не само от гледна точка на благотворителността, а и на разума. Духовниците се притесняват и от засилването на ксенофобията в Германия, в момент когато популистката партия "Алтернатива за Германия" се възползва от кризата, за да разпространява радикални десни идеи - нещо, което дълго време беше немислимо в германската политика.

По призива на ПЕГИДА в редица европейски градове се проведоха ксенофобски демонстрации за защита на "Крепостта Европа". Най-масова бе проявата в Прага, където се събраха около 5000 души с плакати за забрана на исляма в Чехия и срещу Брюксел. Демонстрации имаше също в Кале, Бърмингам, Амстердам, Грац и други градове.

Междувременно чешката полиция съобщи, че неизвестни лица са подпалили бежански лагер в Прага, като са ранили един човек. Нападателите - около 20 души, са атакували с коктейли "Молотов". Води се разследване.