Поне 7 загинали и над 300 ранени при земетресение в Тайван

Трусът е бил с магнитуд 6,4 по Рихтер

06.02.2016 | 09:27 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Архив

Земетресение срути сгради в южния тайвански град Тайнан, убивайки най-малко седем души. Спасителни екипи се опитват да достигнат до хората,  блокирани в развалините. Трусът е бил с магнитуд 6,4 по Рихтер и е ударил малко преди 4:00 часа (20:00 GMT петък).

Още по темата

Най-тежко засегнат е жилищният комплекс Вей Гуан, съставен от два високи блока, съответно на 17 и на 16 етажа, посочва Асошиейтед прес.

Бебе е сред четиримата души загинали, при срутването на един от високите блокове, пише BBC. Другите са 55-годишна жена и мъж на възраст между 40 и 50 години. Най-малко 155 души са ранени.

Президент Ма Индзиу обеща "полагането на всички усилия" за спасяването на хората, когато пристигне в града. Ще бъдат създадени приюти за тези, които са изгубили дома си в двумилионния град.

Петата смърт е причинена от падащи предмети от водна кула, съобщиха властите.

Трусът е бил плитък, което означава, че ефектът от него е бил засилен, коментираха от Европейския сеизмологичен център (EMSC). Имало е и най-малко пет вторични труса.

Според последни данни епицентърът на труса е бил на 27 километра от окръг Пиндун в югозападната част на Тайван, на 39 километра североизточно от пристанището Гаосюн - втория по големина град в страната - и на дълбочина 6,4 километра. Десетки вторични трусове бяха усетени след това, посочва ТАСС.