Над 35 000 бежанци блокирани на турско-сирийската граница

Турция отказва да ги пусне

06.02.2016 | 16:02 Редактор: Ирина Георгиева
Над 35 000 бежанци блокирани на турско-сирийската граница

Броят на сирийците, които се опитват да преминат в Турция на фона на нарастващите сражения в Северна Сирия почти се е удвоил, съобщиха турските власти, цитирани от BBC.

Още по темата

Управникът на турския граничен град Килис съобщи, че 35 000 бежанци са достигнали до граничната зона - далеч повече от първоначалната оценка от 20 000 в петък. Турция съобщи, че е готова да помогне на бежанците, но границата остава затворена.

Десетки хиляди бежанци са избягали от напредващите в посока Турция въоръжени сили на режима в Дамаск.

През последните няколко дни, сирийската армия, подпомогната от  руски въздушни сили направи серия от удари в района.

Правителството в Анкара прогнозира, че от региона на сирийския град Алепо ще пристигнат общо около 70 хил. бежанци. 

Според Сирийската обсерватория за правата на човека повече от 120 бойци - и от двете враждуващи страни - са убити в петък.

Турция е осигурила храна, подслон и одеала за хилядите цивилни, блокирани от сирийската страна на границата. Въпреки това турците отказват да отворят граничния пункт.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова Турция да отвори границата си в събота. Той се позовава на Конвенцията от Женева, спореед която бежанците трябва да се приемат. По думите му кризата ще бъде обсъдена по време на срещата на външните министри на ЕС в Амстердам.

В четвъртък 60 страни-донори, които се събраха в Лондон обещаха милиарди долари помощ, за да се облекчи положението на сирийските бежанци. ЕС се съгласи да даде 3,3 млрд. долара. 

Около 4,6 млн. души са избягали от Сирия по време на петгодишната гражданска война. За други 13.5 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ в страната.

Турция е приела огромен брой бежанци - над 2,5 млн. души.