Германия затяга приема на бежанци

Решение на коалицията

29.01.2016 | 08:20
Германия затяга приема на бежанци

Германският канцлер Ангела Меркел постигна споразумение с коалиционните ир партньори за управление на потока бежанци към Германия. Планът, приет в четвъртък, 28 януари ще улесни депортирането и ограничи събирането на семейства, съобщи Дойче веле.

Лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел каза пред репортери в Берлин, че компромисът, постигнат на 28 януари ще включва "лека промяна" в правилата за семействата, които искат да получат убежище в Германия.

В бъдеще, каза Габриел, за бежанците, „които не са лично преследвани“, ще има период на изчакване от две години, ако поискат да се съберат със семействата си.

 

Промяната

Промяната в политиката за бежанците трябва да намали потока кандидати за убежище след като над 1 млн. души влязоха в Германия през 2015, чрез увеличаве на списъка на страните, които са смятани за безопасни и забрана за събирането на семейства в продължение на две години.

„Пакетът за получаване на убежище II сега е готов и може да бъде представен бързо в кабинета“, каза Габриел. „Пакетът за получаване на убежище I“ влезе в сила на 1 ноември 2015, в отговор на потока новопристигащи имигранти от Близкия изток и Африка в Германия.

Другите нови решения, обсъждани в коалицията включват и обявяването на Мароко, Тунис и Алжир за „безопасни страни на произход“. Това означава, че бежанците от тези страни могат да получат отказ, когато поискат убежище.

„Искаме да интегрираме тези, които ще имат шансове да останат, но ще трябва да изпратим обратно у дома тези, които няма да имат тази възможност“, каза Меркел.

Лидерите на коалиционните партии обсъдиха и строежа на специални центрове за прием на имигрантите, където кандидатите за убежище трябва да преминават по-бързо.

Политическо напрежение

Ангела Меркел бе под нарастващ натиск да намали политическото напрежение в трипартийната коалиция, който се усили след нападенията над жени в Кьолн на Нова година.

Все по-голям е и натискът над Германия от други страни в ЕС, които се опитват да ограничат имиграцията като Швеция и Австрия.

В Швеция, която затегна граничния контрол, правителството каза в четвъртък, че може да отхвърли почти половината от 163 000 кандидати за убежище, които влязоха в страната през 2015. Шведската Агенция по миграция ще търси начини да върне имигрантите или в страните им на произход, или в европейските страни, от които идват.

Общи действия

На 28 януари европейският комисар за външната политика Федерика Могерини каза в Берлин, че страните трябва да са по-единни в управление на бежанската криза.

На 60-годишнината на германския външен министър Щайнмайер Могерини каза, че "или имаме обща политика, както казва сега Германия - към миграцията или бежанската криза, или тероризма, или никой няма да успее".

"За пръв път в историята на обединена Европа имаме нужда от Европа. 

Парадоксът е, че в момента, в който чувстваме тази нужда, ние я поставяме под въпрос, което е самоубийствена тенденция.

Защото имаме машината, но не я пускаме.

Това е проблемът ни днес", каза Могерини.