Известен кюрдски адвокат бе убит в Турция

Тахир Елич беше председател на адвокатската колегия на Диарбекир

28.11.2015 | 18:11 Редактор: Ирина Георгиева
Известен кюрдски адвокат бе убит в Турция

Известен прокюрдски адвокат бе застрелян на 28 ноември, съобщи AFP, позовавайки се на източник от болницата. Тахир Елчи попадна в престрелка с участието на полицията в размирната югоизточна част на Турция. 

Председателят на адвокатска колегия в провинция Диарбекир и активист за правата на кюрдите Тахир Елчи е загинал от огнестрелна рана в главата, съобщават пред AFP свидетели и източник от болницата. 

 

Президентът Ердоган каза, че убийството, което стана в Диабрекир показва как Турция „е решена да се бори с тероризма“, съобщи Ройтерс.

Елчи трябваше да бъде изправен пред съда, защото каза, че забранената в Турция кюрдска ПКК не е терористична организация.

Часове след смъртта на Елчи полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протест в Истанбул, организиран в знак на протест срещу убийството. Демонстрантите скандираха: „Рамо до рамо срещу фашизма“ и „Тахир Елчи е безсмъртен“.

 

Турските медии съобщават за един убит полицай в престрелката в Диарбекир.

На пресконференция министърът на вътрешните работи на Турция Ефкан Ала каза, че е имало престрелка между полицията и терористи, без да уточни дали има арестувани.

Агенция Доган съобщи, че двама полицаи са ранени, когато екипът следователи, сред които и главният прокурор на Диарбекир е бил обстрелван.