Започна Форумът на върха на страните-износителки на газ

Очаква се в рамките на срещата да бъде повдигната темата за конфликта в Сирия

23.11.2015 | 14:20 Редактор: Мария Аладжова
Започна Форумът на върха на страните-износителки на газ

В Техеран започна Форумът на върха на страните износителки на газ, сред които Иран, Русия, Катар, Оман, Алжир, Обединените арабски емирства, Боливия, Венецуела, Нигерия, Екваториална Гвинея и Тринидад и Тобаго. В рамките на срещата руският президент Владимир Путин ще проведе преговори с върховния лидер на Иран Али Хаменей и президента на страната Хасан Рохани, предаде РИА Новости.

Очаква се също така руският държавен глава да повдигне въпроса относно сирийския лидер Башар Асад и неговата роля в конфликта в Сирия 

На срещата в Техеран присъстват и ръководителите на „Газпром“ и „Роснефт“ Алексей Милер и Игор Сечин. Русия и Иран подготвят сделки за близо 3-4 млрд. долара. Предвижда се и създаване на обща банка, която да финансира съвместните им проекти, като използва местните им валути за разплащане, а не както досега – чрез американския долар, съобщава БНР.

Форумът на върха на страните износителки на газ, познат още като „газовият ОПЕК“, обединява страните-лидери в износа на природен газ, който съставя около 45% от световния експорт. Очаква се в края на форума да бъде подписана декларация, в която ще бъдат отразени позициите на всички страни в срещата относно въпросите, свързани с международното сътрудничество в газовия сектор.