Словения се готви за хиляди мигранти

Само през вчерашния ден в Словения са влезли 2 700 души

18.10.2015 | 12:00 Редактор: Георги Стоянов
Словения се готви за хиляди мигранти

Словения очаква хиляди мигранти, след като Унгария затвори границата си с Хърватия, съобщава Euronews. Премиерът Миро Церар заяви, че Любляна може да се справи с около осем хиляди мигранти на ден, стига Австрия и Германия да не затварят границите си и бежанският поток да не спира. 

Още по темата

“Предупредих в Европейския съвет, че ако се въведе по-строг режим на границата между Австрия и Германия, а и между Словения и Австрия и т.н., има опасност от т.нар. "ефект на доминото", Церар, цитиран от БНР.

Само през вчерашния ден в Словения са влезли 2 700 души. 

Вътрешният министър на Хърватия Ранко Остоич също предупреди за опасността от лавинообразен ефект от затварянето на границите.

„Това ще предизвика много неприятности за всички страни и не искам да прогнозирам какво ще се случи тогава, защото организираната система, с която приемаме хора, регистрираме и ги проверяваме, и извършваме медицински прегледи дава все пак някаква сигурност”, коментира Остоич.

В същото време обществото в Германия е все по-разединено в позицията си за бежанците. На фона на посещението на Ангела Меркел в Турция, която ще търси съдействие за справяне с мигрантската криза, в Берлин се проведоха демонстрации в подкрепа на бежанците.

Сред опозиционните лидери обаче се чуват все повече призиви за затваряне на границите и дори изграждане на ограда, по примера на Унгария.