Лавров и Кери обсъдили включването на Русия в операции в Сирия

Външният министър на Русия отбеляза, че Москва никога не е крила информацията за доставка на военна техника в Дамаск за борбата с тероризма

07.09.2015 | 17:07 Редактор: Мариета Иванова
Лавров и Кери обсъдили включването на Русия в операции в Сирия

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заявил на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че да се говори за участие на Русия в операциите в Сирия е рано. Това е съобщила пред ТАСС официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„В хода на телефонен разговор Кери уточнил с Лавров ситуацията с руската помощ за сирийското правителство за борба с терористите.  Руският външен министър потвърди, че подобна помощ винаги е била оказвана и че руската страна никога не е скривала, че предоставя военна техника на официалните сирийски власти с цел борба с терористите,” коментира Захарова.

„Обсъждайки възможностите за повишаване на ефективността на борбата с международния тероризъм в региона, министърът е припомни на държавния секретар, че Москва „нееднократно е призовавала „международната коалиция” за сътрудничество с официалните сирийски власти под егидата на Съвета за сигурност на ООН, тъй като сирийската правителствена войска- е най-ефективната сила, противостояща на „Ислямска държава” и други терористи”, подчертала Захарова.

„Сергей Лавров обърна внимание на държавния секретар на САЩ на коментара на президента на Русия Владимир Путин във Владивосток, че да се говори за руско участие във военните операции в Сирия е рано”, коментира дипломатът.

ТАСС припомня, че отговаряйки на въпрос след встъпителната си реч на икономическия форум във Владивосток руският президент Владимир Путин, заяви, че Русия прави определени стъпки в създаване на международна антитерористична коалиция. По думите му първите резултати показват, че като цяло подобна координация на усилията е възможна.

„Предприемаме определени стъпки и го правим публично,” коментира Путин. – „Ние действително искаме да създадем някаква международна коалиция за борба с тероризма и екстремизма и за целта провеждаме консултации с нашите американски партньори,” заяви  руският президент, отбелязвайки че е говорил за това по телефона с президента на САЩ Барак Обама. Путин информира още, че е разговарял по темата с лидерите на Турция, Саудитска Арабия, Йордания, Египет и други.

Руският държавен глава призна, че има различни подходи към ситуацията в Сирия и допълни, че „хората бягат не от режима на Башар Асад, а от Ислямска държава”.