Хиляди бежанци пристигат в Гърция

Това се случва в навечерието на важна дискусия за имиграцията

02.09.2015 | 09:13 Редактор: Ирина Георгиева
Хиляди бежанци пристигат в Гърция

Очаква се два кораба, превозващи повече от 4200 бежанци да пристигне на атинското пристанище "Пиреус", след като на 1 септември вечерта е напуснал остров Лесбос, пише BBC. Това се случва докато правителството се опитва да преговаря за справяне с бежанския поток.

Целият ЕС се бори за справяне с безпрецедентния поток от бежанци. Стотици мигранти останаха блокирани, след като унгарските власти затвориха международната железопътна гара в столицата Будапеща заради опитите им да се качат на влакове за Австрия и Германия.

Около 23 000 бежанци са пристигнали в Гърция през изминалата седмица, което е с 50% увеличение спрямо периода 17 - 23 август, съобщи европейската агенция за граничен контрол FRONTEX. По техни данни от началото на 2015г. до момента в Гърция са дошли 160 000 мигранти, което надминава общата бройка за 2014г.

Кметът на Атина Георгис Каминис ще се срещне с министъра на имиграцията Янис Музалас на 3 септември, за да обсъдят въпроса. На срещата ще присъства и европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Правителството на страната заяви, че не разполага с достатъчно ресурси, за да поеме потока от мигранти. Според групите, оказващи помощ обаче, властите трябва да работят повече за справяне с проблема.

На 1 септември гръцкият президент Прокопис Павлопулос разговаря по темата със своя френски колега Франсоа Оланд. Павлопулос използва възможността да обясни на Оланд величината на проблема, пред който Гърция е изправена.