NASA постави шестима души в изолация в подготовка за мисия до Марс

Експериментът ще продължи една година

29.08.2015 | 14:28 Редактор: Ирина Георгиева
NASA постави шестима души в изолация в подготовка за мисия до Марс

Екип на NASA от новобранци е настанен в купол, който се намира край неактивен хавайски вулкан в рамките на проект за симулиране на условията за живот на Марс, предаде ВВС.

Експериментът, който започна на 28 август точно в 15:00 местно време (01:00 GMT, 29 август) ще продължи една година и ще бъде най-дългият правен досега опит за изолиране на хора.

Експертите смятат, че мисията с хора до Червената планета може да отнеме между една и три години.

Шестчленният екип ще живее в затворени помещния под купола без чист въздух, прясна храна и личен живот. 

За едно "приключение" извън купола, което се измерва само на 36 фута (11 метра) диаметър и 20 фута (6 метра) височина, хората ще трябва да носят скафандър.

Екипът се състои от френски астробиолог, германски физик и четирима американци – пилот, архитект, журналист и почволог.

Всеки един от мъжете и жените ще имат малко легло за спане и бюро вътре в стаите си. Провизиите включват сирене на прах и консерви с риба тон.

Мисии до Международната космическа станция са с продължителност шест месеца. Американската космическа агенция е провела четири и осем месечни експерименти за изолация.

Докато предишните експерименти са се фокусирали върху техническите и научните предизвикателства пред пътуването, сега фокусът ще е върху човешкия елемент и проблемите, които възникват от живота в тесни помещения.

"Мисля, че един от уроците ще бъде как да се предотвратят междуличностни конфликти. Това ще се случи дори и с най-добрите хора при тази продължителност на мисиите." - смята Ким Бинстед, следовател на NASA.

/Снимка: NASA/