Оланд: Франция е готова да участва в засилена организация на еврозоната

Споделянето на една парична единица е нещо много повече от конвергенция, коментира френският президент

19.07.2015 | 09:38 Редактор: Мариета Иванова
Оланд: Франция е готова да участва в засилена организация на еврозоната

„Франция е готова да участва в една засилена организация на еврозоната и да състави заедно с други страни, които ще се решат на това, един авангард”, коментира пред в. "Журнал дю диманш" френският президент Франсоа Оланд, предава БТА.

Статията е част от публикации по повод 90-ата годишнина от раждането на бившия президент на Европейската комисия Жак Делор.

„Еврозоната тази седмица съумя да препотвърди своето единство с Гърция. Качеството на френско-германските връзки допринесе доста за това. Европейското съзнание надделя”, казва Оланд. – „Но ние не можем да спрем дотук. Предлагам да подемем идеята на Жак Делор за правителство на еврозоната и да прибавим към нея специфичен бюджет, както и парламент, за да се уверим в неговия демократичен контрол”, казва Оланд.

„Споделянето на една парична единица е нещо много повече от конвергенция. Това е избор, който 19 страни направиха, защото такъв беше техният интерес. Нито едно правителство от 15 години между впрочем не е поело отговорността да излезе от еврозоната”, каза Оланд. – „Този избор приканва към една засилена организация и със страните, които ще решат това, Франция е готова да създаде авангард”, каза Оланд.

Пред същото издание самият Делор казва, че настоящата система в ЕС и еврозоната не може да бъде управлявана.

„Това не може да продължава така. Трябва да пресъздадем този икономически и валутен съюз. Имаше дефект при изграждането му още в началото. Имаше и глупост и неспособност на еврозоната да се справи с този проблем”, казва Делор.

Според него в настоящата ситуация е било избегнато най-лошото, но Европа сега не е морална сила.

„Трябва да се върне моралната мощ на Европа, която беше нейната сила в други периоди като например падането на Берлинската стена”, казва Делор.