Лавров призова Украйна да изтегли военните си части край Мариупол

Външният министър на Русия е потърсил и държавният секретар на САЩ Джон Кери да посочи, че украинските власти не изпълняват договореностите

19.07.2015 | 13:04 Редактор: Мариета Иванова
Лавров призова Украйна да изтегли военните си части край Мариупол

Руският външен министър Сергей Лавров призова украинското правителство да изтегли войските си от село Широкино край южния украински град Мариупол и да започне диалог с бунтовниците за конституционното уреждане на Донбас, предава БНР.

В телефонни разговори с украинския си колега Павло Климкин и с германския - Франк-Валтер Щайнмайер, руският първи дипломат посочи, че донецките сепаратисти вече са се изтеглили от селото, разположено на подстъпите към град Мариупол.

Лавров потърси и държавния секретар на САЩ Джон Кери, за да изтъкне, че украинските власти не изпълняват договореностите за пряк диалог с бунтовниците и не допускат техни представители в консултациите за конституционна реформа и по-голяма автономия на Донбас.

Още по темата

Инициативата на руската дипломация идва на фона на зачестилите сблъсъци в Източна Украйна. Само през последните 24 часа при обстрел срещу жилищни райони там загинаха четирима души, пише AFP. Украински медии съобщават за боеве в района на Донецк и тази нощ. Съобщението дойде няколко часа след като сепаратистите обявиха, че като „поредна крачка към мира“ изтеглят артилерията си от линията на съприкосновение.

Руските агенции съобщават за „активни бойни действия“ в района на Донецк тази сутрин. Часове след като сепаратистите обещаха да изтеглят останалото си тежко въоръжение фронтовата линия, те са обстрелвали района на Авдеевка с гаубици и миномети, твърди украинската агенция УНИАН.