Белият дом: Администрацията на Обама никога не е смятала Русия за главната заплаха за САЩ

В четвъртък американски генерал заяви, че съвременна Русия е заплаха номер едно за сигурността на САЩ

11.07.2015 | 11:12 Редактор: Георги Стоянов
Белият дом: Администрацията на Обама никога не е смятала Русия за главната заплаха за САЩ

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест

Външнополитическият екип на президента Барак Обама никога не е смятал, че Русия е главната заплаха за националната сигурност на САЩ.

Още по темата

Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест в коментар на журналистически въпрос за изказване на генерал Джоузеф Дънфорд, който е номиниран за следващ председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, съобщава ТАСС.

В четвъртък генерал Дънфорд заяви пред сенатската комисия за въоръжените сили, че съвременна Русия е заплаха номер едно за сигурността на САЩ.

"Ако искате да говорите за нация, която би представлявала екзистенциална заплаха за САЩ, трябва да посоча Русия. А ако погледнете поведението им, то не е нищо по-малко от тревожно", заяви той.

"Не ми е известно президентският екип по въпросите на националната сигурност да е стигала до такъв извод", заяви говорителят на Белия дом.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър заяви, че и държавният секретар Джон Кери не споделя мнението на генерал Дънфорд, предаде Ройтерс.

"Държавният секретар не споделя оценката, че Русия е екзистенциална заплаха за САЩ, нито Китай, откровено казано. Това са големи сили, с които си сътрудничим по редица въпроси, въпреки разногласията, които имаме с тях. Със сигурност имаме разногласия с Русия и действията й в региона, но не я възприемаме като екзистенциална заплаха", каза говорителят на дипломатическото ведомство на САЩ.