Новият финансов министър на Гърция е Евклидис Цакалотос

МВФ е готов да помогне на Гърция, ако поискат това от него, заяви Кристин Лагард

06.07.2015 | 18:27 Редактор: Ирина Георгиева
Новият финансов министър на Гърция е Евклидис Цакалотос

Евклидис Цакалотос, който бе ръководител на гръцкия екип за преговори с кредиторите, бе назначен за нов финансов министър на Гърция на мястото на подалия оставка Янис Варуфакис. Това съобщи гръцката телевизия Sky, цитирана от ТАСС.

Назначаването на Цакалотос бе обявено след края на продължилото почти седем часа заседание в президентския дворец на лидерите на представените в парламента политически партии, пише БТА. Според информация на телевизия Sky участниците в заседанието в момента подготвят съвместно изявление. Очаква се след това Цакалотос да положи клетва като министър на финансите.

Междувременно стана ясно, че МВФ е готов да помогне на Гърция, ако поискат това от него. Това заяви управляващата директорка на фонда Кристин Лагард, цитирана от световните агенции.

В кратко комюнике Лагард отбелязва, че МВФ следи отблизо ситуацията и има готовност да помогне на Гърция, ако към него бъде отправена такава молба. Тя допълва, че финансовата институция "приема за сведение" резултатите от референдума на 5 юли.