Как иранският петрол захранва сирийската военна машина

Коментар от Тел Авив на Елиът Готкин, Bloomberg

25.06.2015 | 10:21
Как иранският петрол захранва сирийската военна машина

Цифрите са различни, но според специалния пратеник на ООН за Сирия става дума за помощ от Иран за около 6 млрд долара за Дамаск годишно.

Ако прибавим и подкрепата на базираните в Ливан шиитски милиции на Хизбула, които ЕС, САЩ и Израел обявиха за терористична организация, сумата нараства до около 15-20 млрд долара.

Но истинската помощ за режима на Асад и неговата военна машина не са бойците, нито финансите, а петролът, който Иран праща към Сирия.

Според анализ на Bloomberg на доставките на ирански петрол, който се изнася по море от Иран, край целия Арабски полуостров и Суецкия канал до сирийските пристанища, тази година са правени около 10 рейса.

Преди началото на гражданската война в Сирия Дамаск успяваше да се справи с нуждите си от собствените си петролни находища, които произвеждат към 400 000 барела на ден. Но заради войната производството падна на около 20 000 барела на ден - 5% от преди. Иран с голямо желание запълни липсите.

Досега през годината е имало 10 доставки от Иран на общо около 10 млн барела на ден - по данни на американското Министерство на енергетиката.

10 млн барела на ден на цени около 59-60 долара за барел прави около 600 млн долара на година. Проблемът е, че според санкциите, наложени на Иран Дамаск няма право да продава петрола на Сирия. Сирия също не може да си го позволи. Така че май Иран подарява петрола на сирийците.