ДДС ставките и трудовото законодателство- препъни камъни пред споразумението за Гърция

Коментар на кореспондента в Солун Катя Пеева

03.06.2015 | 20:51 Редактор: Мариета Иванова
ДДС ставките и трудовото законодателство- препъни камъни пред споразумението за Гърция

Ако гръцкият премиер Алексис Ципрас се споразумее тази вечер- 3 юни, с кредиторите  в Брюксел, пред страната предстои плащане от 300 млн. евро в петък- 5 юни. Това коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев кореспондентът на БНР Катя Пеева. Тя посочи, че има и друг сценарий, според който Гърция ще плати 1.6 млрд. евро към МВФ, срещу което ще получи ново финансиране.

Преди обаче да има яснота относно бъдещето на Гърция е ясно, че кредиторите на южната ни съседка са склонни на отстъпки, сред които и тази- бюджетният излишък да е около 1% и дори под тази стойност, коментира Пеева.

Тя допълни, че увеличаването на ДДС ставките и промените в трудовото законодателство са сред най-трудните отстъпки, искани от кредиторите спрямо гръцките управляващи.

По отношение на ДДС тя посочи, че кредиторите настояват за увеличаване на данъка за туризма до 23% при настояване от гръцка страна ставката да е повишена до 11%. Сериозна съпротива имало и от представители и поддръжници на бизнеса, свързан с островите на Гърция, който досега се е ползвал с определени преференции.

Исканите промени, свързани с трудовото законодателство, включват намаляване на срока за обезщетение за безработица, увеличаване на възрастта до пенсиониране до 67 години при 65 в момента, отпадане на възможности за ранно пенсиониране за определени професии и др. Пеева сподели, че освен полицаи и миньори- или служителите от първа категория труд, право за ранно пенсиониране имат още учители, служители в железниците и други.

„Разведени или неженени дъщери на държавни служители също имат право да получават наследствени пенсии”, коментира още Пеева.

Сред предложенията за реформи е още стажът за пенсиониране да се увеличи от 37 на 40 години, сподели още кореспондентът в Солун и допълни, че исканията на кредиторите не се приемат радушно от депутатите на СИРИЗА.