Меркел обеща да работи конструктивно с Камерън за реформирането на ЕС

Канцлерът отново потвърди желанието си Великобритания да остане член на съюза

29.05.2015 | 18:19 Редактор: Ирина Георгиева
Меркел обеща да работи конструктивно с Камерън за реформирането на ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел обеща, че ще работи конструктивно с британския премиер Дейвид Камерън за реформиране на ЕС, предаде БТА, позовавайки се на Reuters и France presse. На обща пресконференция в Берлин след разговор с Камерън Меркел отново потвърди желанието си Великобритания да остане член на съюза, допълва Reuters .

"Там, където има желание, има и начин това да бъде постигнато. Ще участвам конструктивно в дискусиите за реформиране на ЕС. Искам да намерим решение." - каза Меркел.

Канцлерът не изключи възможността за промени на европейските договори, които иска Великобритания, отбелязва France presse.

Ангела Меркел обаче припомни, че първо трябва да обсъдят в детайли желаните от Лондон реформи, после да се види какви последици ще имат те за европейските институции. 

"Когато човек е убеден в една идея, не можем да твърдим, че евентуална промяна на договорите е нещо абсолютно невъзможно." - отбеляза накрая канцлерът.

Меркел и Камерън обаче не отговориха на въпросите на журналисти дали промените на европейските договори могат да бъдат направени преди Великобритания да организира референдума за членството си в ЕС, отбелязва Reuters.

Любопитното беше, че след срещата първите думи на Камерън и Меркел бяха не за ЕС, а за корупционната криза във FIFA.

Меркел заяви, че е спешно необходимо във ФИФА да има прозрачност и федерацията да се прочисти от "мръсните практики". Камерън призова президента на FIFA Сеп Блатер да подаде оставка възможно най-скоро, защото не може при такива сериозни обвинения, повдигнати срещу хора от FIFA, човек да се прави, че нищо не се случва в организацията.

/Снимка: Facebook; David Cameron/