Путин забранява със закон "нежелателни" чуждестранни организации

Чуждестранните неправителствени организации могат да бъдат забранени, а служителите им да получат до шест години затвор

24.05.2015 | 10:11 Редактор: Георги Стоянов
Путин забранява със закон

Властите в Русия ще могат вече да забраняват чуждестранни организации в страната, считани за "нежелателни", съобщава Франс прес, като се позова на изявление от Кремъл. Това право се дава със закона, подписан и обнародван от президента Владимир Путин, след като беше приет тази седмица от руските депутати и в двете камари.

Организация може да бъде призната за нежелателна, ако се приеме, че представлява заплаха за конституционните основи на Руската федерация, отбранителните й способности или сигурността на правителството.

Още по темата

Чуждестранните неправителствени организации могат да бъдат забранени, а служителите им да получат затвор до шест години, или да им бъде забранено влизането на територията на Русия.

Законът позволява и блокирането на банкови сметки на тези структури. Руските организации, получаващи средства от сметнати за "нежелателни" организации, ще трябва да дават отчет за дейността си.

Правозащитните организации от своя страна подложиха на критика закона. "Амнести интернешънъл" го обяви за "последната глава в безпрецедентната репресия срещу неправителствените организации". Според тях формулировките са прекалено общи и
позволяват злоупотреби.

САЩ изразиха "дълбоко притеснение" от обнародвания от президента на Русия закон, който позволява на властите да забраняват чуждестранни неправителствени организации, сметнати за "нежелателни", предаде Франс прес.

Във Вашингтон се опасяват, че новият закон може да ограничи допълнително гражданското общество в Русия. Това е още един пример за засилващи се репресии срещу независимите гласове и преднамерени мерки за изолиране на руския народ ", заяви Мари Харф, помощник говорителка на Държавния департамент.