Президентът на САЩ Барак Обама с изявление за климатичните промени

22.04.2015 | 22:33
Президентът на САЩ Барак Обама с изявление за климатичните промени

В Деня на Земята президентът на САЩ Барак Обама обяви нови мерки за борба с климатичните промени.

В обръщението си Обама подчерта ангажимента си към борбата с климатичните промени и грижата към безопасността на бъдещите поколения.

"Ефектите от промените в климата не могат да се отрекат или пренебрегнат - 2014 беше най-горещата година, регистрирана на планетата", каза Обама.

„Промените в климата застрашават съкровищата ни в националния парк Евърглейдс и общностите в Южна Флорида. Най-големите климатолози предупреждават, че това вече се отразява на въздуха, който децата ни дишат. Пентагонът казва, че промените в климата поставят рискове пред националната ни сигурност" - каза президентът на САЩ.

Промените в климата създават рискове за националната сигурност, икономиката и общественото здраве на страната,  продължи президентът.

Той обясни, че вече е предприел исторически стъпки за ограничаване на ефектите от промените в климата, но че САЩ и международната общност биха могли да направят още.

"Въглеродните ни емисии се понижиха с 10% от 2007, въпреки че икономиката продължи да расте и сме свидетели на най-продължителния ръст на нови работни места в частния сектор.

Ние се ангажирахме да удвоим темповете, с които намаляваме парниковите емисии и Китай също обеща - за пръв път - да ограничи емисиите си.

И понеже двете най-големи икономики на света се обединиха, вече има надежда, че, предвождан от Америка, светът тази година най-после може да постигне споразумение да предотврати най-лошите ефекти от климатичните промени, преди да е станало твърде късно", каза Обама, повтаряйки изявлението си от 18 април 2015.

Обама посети на 22 април - Денят на Земята - националния парк Евърглейдс във Флорида - в рамките на усилията на Белия дом да предприеме мерки пред опасността от промените в климата и ефектите от тях върху икономиката и живота на хората.