Висши украински чиновници са арестувани за корупция

Това са ръководителят на Държавната служба за извънредни ситуации Сергей Бочковски и заместникът му Виктор Стоецки

25.03.2015 | 16:19 Редактор: Ирина Георгиева
Висши украински чиновници са арестувани за корупция

Двама висши украински чиновници са били арестувани по време на заседание на кабинета, като част от акция за борба с корупцията, предаде BBC. Това се случва часове след като е бил уволнен влиятелен регионален губернатор.

Ръководителят на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна Сергей Бочковски и заместникът му Виктор Стоецки бяха отведени от полицията по време на телевизионна среща. Те са заподозрени в корупция на високо равнище.

По-рано украинският президент Петро Порошенко уволни регионалния губернатор, влиятелния украински олигарх Игор Коломойски. Той управляваше населената предимно с руснаци Днепропетровска област, един от основните индустриални региони в Украйна. Коломойски се бореше с президента Порошенко за контрол на енергийната компания Ukrnafta.

Двата ареста са свързани с незаконни рушвети, в които влизат договори за обществени поръчки, заяви вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк допълни пред Reuters, че "когато страната е във война и когато украинците разчитат на всяка стотинка - те крадат от хората и държавата. Това ще се случи на всеки, който нарушава закона и се присмива на украинската държава."