Индонезия и Япония заздравят връзките помежду си

Двете държави ще си сътрудничат в сферата на сигурността

24.03.2015 | 14:06 Редактор: Велко Каменов
Индонезия и Япония заздравят връзките помежду си

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо посети Япония в понеделник (23 март 2015 г.), където се срещна с президента на страната Шиндзо Абе, съобщава Bloomberg. Посещението е първо за Уидодо извън границите на Югоизточна Азия, откакто стана президент на Индонезия през октомври 2014 г.

Япония и Индонезия са потвърдили ангажиментите за заздравяване на стратегическото партньорство между двете страни. Уидодо очаква конкретно търговско и инвестиционно сътрудничество от Япония, особено в областта на инфраструктурата – от морските пристанища, летищата, електроцентралите и железопътните линии до платените пътища.

Индонезия предлага на японските инвеститори възможността да инвестират в 24 пристанища, подкрепяйки проекта за платени морски коридори, иницииран от президента Джокови. Пълният размер на инвестициите е 54 милиарда щатски долара.

Япония и Индонезия освен това се споразумяха за сътрудничество в сферата на морската сигурност, като ще работят заедно в секторите на бреговата охрана, поддръжката на бреговата инфраструктура и прехвърлянето на знания в областта на морската индустрия.