ИД е приела клетва за вярност на Боко Харам

Това става ясно от аудиозапис, разпространен в социалните мрежи

13.03.2015 | 13:34 Редактор: Ирина Георгиева
ИД е приела клетва за вярност на Боко Харам

ИД е приела клетвата за вярност от нигерийската екстремистка групировка Боко Харам, съобщава BBC, позовавайки се на аудио съобщение от ИД, разпространен в социалните мрежи. Все още не е проверена достоверността на записа. В него говорител на ИД казва, че халифатът е достигнал до Северна Африка.

Миналата седмица Боко Харам публикува съобщение, че иска да се присъедини към редиците на ИД.  Лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади казва:

"Обявяваме верността си към халифа... и ние ще се слушаме и ще се подчиняваме във времена на трудност и просперитет. Призоваваме мюсюлманите навсякъде да се във вярност към халифа." 

Нигерийската екстремистка групировка започна военна кампания за налагане на ислямистко управление в северната част на Нигария през 2009г. Конфликтът се разпространи и в съседните държави.

Нарастващо влияние

Мохамед ал-Аднани, който се описва като говорител на ИД, казва в записа: "Съобщаваме ви за добрата новина, че халифатът се разширява до Западна Африка, защото той ... прие клетвата за вярност на братята си от сунитската група за проповед и джихад."

Поглед към Боко Харам:

-  Основана през 2002г., групировката Боко Харам се противопоставя на западния стил на образование. "Боко Харам" означава "Западното образование е забранено." на езика на Хауса.
-  През 2009г. стартираха военни операции за създаването на Ислямска държава. 
- Хиляди са убити, най-вече в Североизточна Нигерия, където са атакувани полицейски управления и централата на ООН в столицата Абуджа. 
- Отвлечени са стотици, включително най-малко 200 ученички.
- Контролират няколко североизточни града
- Започват нападения срещу съседни държави