Ново предизвикателство за примирието в Украйна

Порошенко поиска от ОССЕ да разположи свои наблюдателни пунктове в районите, за които има сигнали за продължаващи военни действия

04.03.2015 | 12:55 Редактор: Красимир Кирев
Ново предизвикателство за примирието в Украйна

Украинските медии съобщават за нови сблъсъци край Донецк. Те идват на фона на посещение на италианският премиер Матео Ренци в Киев. След срещата си с Порошенко, на 5 март той заминава за Москва за разговори с руския държавен глава Владимир Путин.

Над останките от летището край Донецк все още се чува тътен от артилерийски изстрели. Интензитетът на сблъсъците се засили, след като украинската армия съобщи за 3 жертви и 9 ранени. Въпреки, че и двете страни официално изтеглят артилерията си, взаимните обвинения за нарушаване на примирието не спират.

Новото напрежение  украинският президент Петро Порошенко да поиска от ОССЕ да засили мониторинга си именно на местата, за които има сигнали, че все още има военни действия.
 

"Непрекъснато опериращи пунктове на ОССЕ трябва да бъдат разположени навсякъде. Трябва да се отбелязва всяко нарушение на примирието и ежедневно да фигурира в докладите на организацията", заяви Порошенко.


Украинските власти се притесняват, че сепаратистите използват примирието, за да се прегрупират и да организират атака срещу град Мариупол. Проруските бойци твърдят, че няма да преминават в настъпление, но не отричат намеренията си да поемат контрол над пристанищния град чрез преговори.