ИД отвлече поне 90 християни в Североизточна Сирия

Отвличането е извършено на фона на офанзивата, предприета в неделя срещу джихадистката групировка

24.02.2015 | 13:03 Редактор: Ирина Георгиева
ИД отвлече поне 90 християни в Североизточна Сирия

Бунтовниците от ИД са отвлекли поне 90 души от асирийски християнски селища в Североизточна Сирия, пише неправителствена организация в мониторинга си, който проследява насилието в Сирия, съобщава Reuters.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, базирана във Великобритания съобщава, че бунтовниците са направили внезапни проверки на селищата, обитавани от древно християнско малцинство на запад от Хасака, град обитаван основно от кюрди. 

Според друга неправителствена организация, християните - между 70 и 100 души, били пленени на 23 февруари, пишат от Associated Press.

Сирийската кюрдскa войска е подновила наблюдението си над бунтовниците като стартира две офанзиви срещу тях в североизточна Сирия още на 22 февруари, както и помогна при водените от САЩ въздушни атаки. Пешмергите успяха да прогонят ИД от двайсетина села в провинция Хасака.

Тази част на Сирия е стратегически важна в борбата срещу ИД, защото граничи с територията, контролирана от групата в Ирак, където миналата година на екстремистката група извърши зверства срещу общността язиди.