Журналистът на Al Jazeera Питър Гресте е депортиран от Египет

Гресте беше осъден декември 2013г.

01.02.2015 | 17:12 Редактор: Ирина Георгиева
Журналистът на Al Jazeera Питър Гресте е депортиран от Египет

Вкараният в затвора журналист на Al Jazeera Питър Гресте е депортиран от Египет, съобщават държавни информационни агенции и от полицията.

Австралийският бивш кореспондент на BBC беше арестуван през декември 2013г. и "хвърлен" в затвора през юни 2014г. по обвинения включително, че разпространява неверни новини.

Не става ясно какво се случва за момента с журналистът от канадско-египетски произход Мохамед Фахми, който ръководи англоезичното бюро на Al Jazeera в Кайро, както и египетският продуцент Бахер Мохамед, които бяха вкарани заедно в затвора в съучастие на „терористична организация" чрез разпространяване на лъжи - обвинение, което тримата единодушно отричат.

Обвиняемите единодушно отрекоха обвиненията срещу тях и заявиха, че процеса срещу тях е измама.

Те са обвинени в сътрудничество с забраненото Мюсюлманско братство, след свалянето на президента Мохамед Морси от военните през 2013.

Тримата мъже са заявили, че просто са отразявали новините.

Върховният съд на Египет реши да преразгледа делото на тримата мъже. Но от египетските служби съобщиха за агенция France-Presse, че президентът на Египет е наредил Питър Гресте да бъде депортиран до Австралия.

От Al Jazeera поискаха журналистите им да бъдат освободени още като бяха арестувани.