Голям пожар избухна от 30 януари в библиотеката на ИНИОН в Москва

В битката с него участват стотици московски огнеборци и спасители от министерството на извънредните ситуации

31.01.2015 | 12:38 Редактор: Ирина Георгиева
Голям пожар избухна от 30 януари в библиотеката на ИНИОН в Москва

Голям пожар избухна на 30 януари вечерта във втората по големина московска библиотека - на ИНИОН (Института за научна информация по обществени науки) при Руската академия на науките, намираща се на Нахимовския проспект в руската столица, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС. 

Пожарът продължава и днес - вече над 12 часа, и в битката с него участват стотици московски огнеборци и спасители от министерството на извънредните ситуации. 

Пожарът е възникнал на третия - последен - етаж, на голямата и сравнително нова сграда с Г- образна форма, след което стремително се е разпространил на площ от 2000 кв. м. Етажът частично е изгорял, част от конструкцията му е рухнала. Пожарникарите са успели да предотвратят разпространението на пламъците в по-голямата част от сградата. 

Директорът на ИНИОН Юрий Пивоваров съобщи за ТАСС тази сутрин, че фондовете на библиотеката не са пострадали. Опустошена е онази част от сградата, където са се намирали кабинетите на сътрудниците на института и сега те няма къде да работят. 

Експертите оценяват сложността на пожара от трета степен (при пета максимална за Москва). Причините за възникването му и 
нанесените щети тепърва ще се определят след потушаването му. 

"Засега се разглеждат няколко версии, като една от тях е късо съединение." - съобщиха от правоохранителните органи, цитирани от
ТАСС.

ИНИОН е фундаментална научна библиотека на Руската академия на науките, съхраняваща над 14 милиона книги и периодични издания, част от които са уникални. Освен библиотеката на ИНИОН и самият институт, в сградата се намират още Германският 
исторически институт, магазини и няколко фирми. 

"Основната част от редките книги и ръкописи, които се съхраняват там, са трофейни издания и ръкописи, изнесени от Германия след Втората световна война - книги по икономика, философия, трудове на класиците на марксизма-ленинизма. Но ценността се определя не по съдържанието, а по мястото на издаването и тиража." - каза за ТАСС директорът на Руската държавна библиотека Александър Вислий.