Самолетоносачът Шарл де Гол се включва в операциите срещу ИДИЛ

27.01.2015 | 15:00
Самолетоносачът Шарл де Гол се включва в операциите срещу ИДИЛ

Самолетоносачът Шарл де Гол се включва в операциите срещу ИДИЛ и до края на януари се очаква да мине Суецкия канал.


На 13 януари 2015 Франция изпрати самолетоносача Шарл де Гол /Charles de Gaule/ в операцията срещу Ислямска държава.

Две седмици след като отплава от Тулон, самолетоносачът е все още в Средиземно море на път за Персийския залив, съобщава Льо Телеграм /Le Telegramme/.

Флагманът на френския военен флот с 2000 души екипаж, 12 изтребители Рафал /Rafale/, 9 Super Etendard и четири хеликоптера трябва да се присъедини към останалите френски части в Ирак, където вече са разположени 15 самолета /9 Рафал и 6 Мираж/ в рамките на водената от САЩ операция Шамал /Chammal/ срещу ИДИЛ.

В мисията си, наречена Ароманш /Arromanche/, самолетоносачът се придружава от фрегатата Шевалие Пол /Chevalier Paul/, ядрена подводница и танкер с общо 2600 души.

В края на януари 2015 Шарл де Гол се предвижда да мине Суецкия канал и да влезе в Червено море, съобщава Льо Паризиен /Le Parisien/.

"Мисията, която започва е мисия срещу тероризма", заяви президентът на Франция Франсоа Оланд на 14 януари 2015.

/Снимка: президентство на Франция/

Според френската преса самолетоносачът може да се присъедини за засилване на капацитета на френските бази в Азрак в Йордания и Ал-Дафра в ОАЕ, откъдето излитат френските самолети, които бомбардират ИДИЛ в Ирак от септември 2014.

Очаква се мисията на самолетоносача да продължи поне до май.

Франция става втората държава, която праща самолетоносач в кампанията срещу Ислямска държава. Ролята на Шарл де Гол подчертава ясното желание на страната да даде своя принос в подкрепа на сигурността и стабилността в Близкия Изток и региона на Индийския океан, коментира международния редакто на IHS Jane's Navy International Ли Уилит.

В Персийския залив отварянето на военноморска база в Порт Зайед в ОАЕ през 2009 - първата френска база извън територията на страната - бе ясна индикация за намеренията на Франция да поддържа по-силно присъствие, пише Jane's.

Тогава Би Би Си съобщи, че френският президент Никола Саркози е казал на официалната новинарска агенция на ОАЕ WAN, че Франция е "готова да подкрепи отговорността си за осигуряване на стабилност в този стратегически регион".

Самолетоносачът Шарл де Гол е участвал във въздушните удари на коалицията срещу Афганистан от 2001. Последното му разполагане в Залива е било през 2014, в операция Боа Бело /Bois Belleau/.