Има пропуски в западната журналистика при тълкуването на понятието „свобода“, според експерт

Необходимо е да се търсят по-ефикасни методи за съвместно живеене, не за поглъщане не културите една в друга, коментира експертът по сигурността

09.01.2015 | 10:45 Редактор: Мариета Иванова
Има пропуски в западната журналистика при тълкуването на понятието „свобода“, според експерт

Съвременната журналистика, особено в Западния свят, не тълкува коректно понятието „свобода“, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air експертът по сигурността проф. Димитър Йончев. - „Навремето, именно във Франция, Шарл де Монескьо казва, че „Свободата е правото да правиш това, което е нужно“. Свобода е като ходя на по улиците никой да не ме обижда, да не ме насилва, да не ме бие, а не е свобода да ударя, да обидя, когото си искам. Ние сме обществени същества, не можем да живеем изолирано.  Свободата е възможността да даваш на другите да живеят“, коментира той.

Експертът посочи, че случилото се във Франция следва да се разглежда от много страни.

Той посочи, че голямото предизвикателство в съвременния живот, което засяга всеки отделен човек, който вече не зависи от нация, от общност, от семейство е свързан със „съзнанието че живее направо в планетата и трябва да носи отговорност върху това, което се случва“. Проф. Йончев подчерта, че това е свързано с т.нар. „атомизиране на живота“ и за целта е необходима много зрялост и мъдрост.

Експертът посочи още, че „ръководителите ни трябва да гледат към бъдещето и да сядат на масата, не за да решат как да представят конфликта, а да си представят света след конфликта и как да го регулират“. По думите му за целта трябва да се отделят повече средства и да се търсят по-ефикасни методи за съвместно живеене, а „не за поглъщане не културите една в друга, а за съвместно живеене“. В този смисъл по думите му „темата да за бежанците, трябва да стане изключително важна, европейска тема и да не се създават такива стени“. - „Забелязвам, че в последните години много изказвания на европейски лидери сякаш зачеркват мултикултурализма, но ние нямаме друго бъдеще. Така, че като че ли говорим за по-сериозно пренареждане, преориентиране на политиките към отношение към другия“, коментира проф. Йончев. Той подчерта още, че подобно пренарежда изисква много сериозни промени и решения.