Полет QZ8501 на AirAsia излетял без прогноза за времето

04.01.2015 | 09:29
Полет QZ8501 на AirAsia излетял без прогноза за времето

AirAsia Индонезия е нарушила процедури, в резултат на което пилотите на полет QZ8501 не са получили поисканата прогноза за времето преди излитане, съобщава сингапурският StraightTimes.

Вестникът се позовава на изтекли в пресата официални документи.

Обвиненията последваха съобщението от събота, че авиокомпанията не е имала разрешение да лети от Сурабая за Сингапур в неделя.

Според изтеклите документи, изпратени от Агенция по метеорология, климатология и геофизика на Индонезия /BMKG/ до министъра на транспорта Игнациус Джохан от сряда, пилотите са съобщили, че не са получили исканата справка за времето.

"AirAsia е получила справката за времето в 07:00 часа на 28 декември“, съобщи директорът на BMKG Енди И. Сакия.

„Т.е. след излитане от Juanda International Airport в Сурабая в 05:35“.

Седми ден продължава спасителната операция, ръководена от индонезийската агенция по търсене и спасяване BASARNAS с помощта на руски спасители, съобщава Air Asia. Пет отломки от самолета са открити, но лошото време не позволява да бъде локализирана черната кутия.

Индонезийските военноморски сили откриха лични вещи на пътниците в неделя сутринта – черен сак и детска спасителна жилетка.

A320-200 на Air Asia падна в Яванско море на 28 декември със 162 души на борда минути след като излетя от втория по големина град в Индонезия, Сурабая, за Сингапур.

 

Междинен доклад на сайта на BMKG показва, че времето е основен фактор за катастрофата, защото самолетът е попаднал в бурята.

"На базата на данните, които получихме за мястото на последния контакт със самолета, времето се оказва основен фактор за катастрофата," пише в доклада.

 

"Най-вероятния метеорологичен феномен, който е протекъл, е замръзване, то може да причини авария в двигателя. Това е само една от възможностите, показва анализът на съществуващите метеорологични данни," пише още в доклада.

Четири големи части от Airbus A320-200 бяха открити в морето край о-в Борнео в петък и събота. Открити са били и 30 тела.

"Вълните намаляха, сега са между 1 и 2 метра," съобщи за АФП представителя на спасителната агенция С.Б. Суприяди. Той каза, че 95 водолази са в готовност на различни кораби да се включат, щом времето се успокои.

"Ще се концентрираме върху подводното търсене и се надяваме да извадим още тела. Искаме да ускорим процеса и да извадим още тела, които може би са в самолета“, каза той.

Спасителите ще използват сонар, а самолет ще претърсва крайбрежието.

Спасителната агенция показа в събота на пресата останки, които бяха обявени за "вероятната опашка" на самолета. Силното течение е затруднило работата на дистанционно управляемия уред, който снима останките на 30 метра под водата.