Президентски избори и арести в Тунис

21.12.2014 | 12:00
Президентски избори и арести в Тунис

В неделя в Тунис започна вторият тур на първите свободни президентски избори, последен етап от най-трудния четиригодишен преход в страната от диктатура към демокрация, съобщава АФП.

На балотажа се изправят 88-годишният бивш премиер Беджи Каид Есебси, лидер на светската партия Нидаа Тунес /Гласът на Тунис/, срещу Монсеф Марзуки, който бе държавен глава по време на съюза с умереното ислямистко движение Енахда.

Монсеф Манзуки се обяви за защитник на революцията срещу поддръжниците на стария режим.

5,3 млн души имат право да гласуват.

Изборите приключват в 19:00 българско време и резултатите ще бъдат обявени между понеделник и сряда.

 

Арести

Тунизийската армия уби един човек и арестува трима други при опит за нападение срещу военните, охраняващи училище в региона Керуан, където се съхранявали изборни материали за президентския вот в неделя, съобщи Министерството на отбраната на Тунис.

През нощта срещу неделя „въоръжена група се е опитала да извърши нападение. Бдителността на войниците и бързината на реакцията им предотврати операцията и предизвика смъртта на един човек и ареста на трима заподозрени“, каза говорителят на министерството, цитиран от АФП.

Той не свърза инцидента с джихадисткото движение в страната, чиито атаки отнеха живота на десетки войници от революцията досега.

„Като цяло терористите не използват ловно оръжие“, каза говорителят.

При нощния инцидент един войник е бил леко ранен в рамото, а единият от заподозрените – в ръката.

 

Есебси - фаворит

Беджи Каид Есебси спечели първия тур на 23 ноември с 39% от гласовете. Опитният политик е лидер на антиислямистката партия, която спечели парламентарните избори през октомври и ще номинира следващия министър-председател на страната.

„Есебси ще спечели, Тунис има нужда от държавник, който да изведе страна от хаоса, казва служител в Министерството на образованието на Туни, 40-годишният Каутар Мервани, цитиран от Bloomberg.

Марзуки, бивш активист за защита на човешките права се кандидатира като независим и спечели 33% от гласовене на първия тур.

 

Тунизийците искат стабилност

Вторият тур на президентските избори в Тунис трябва да сложи край на дългия преход и да успокои населението на страната, която иска да започне да се занимава с нещо друго.

След напускането на Бен Али през януари 2011 животът на гражданите бе определян от икономическата криза, политическите блокади и насилието на терористите.

Мнозина тунизийци започнаха да съжаляват за времената, когато, въпреки потискащата система, в страната цареше ред и сигурност , а ежедневните продукти бяха достъпни.

 

Арабската пролет

Докато революциите в Египет, Либия, Йемен, Бахрейн и Сирия преди три години бяха последвани от насилие и дори от гражданска война, Тунис бе сочен от ООН като модел на постреволюционните страни.

В страната обаче избухна насилие с убийството на двама опозиционни лидери през 2013, което предизвика падането на воденото от ислямистите правителство. Около десетина души от силите на реда бяха убити в боеве с експремистите, а стотици тунизийски джихадисти се бият в сирийската война.