НАТО използва украинската криза за увеличаване на активността в Европа, смятат в Русия

Под предлог за обезпечаване на безопасността три пъти се повиши числеността на изтребителите над балтийските страни, коментира командващият руските ВВС

16.12.2014 | 15:14 Редактор: Мариета Иванова
НАТО използва украинската криза за увеличаване на активността в Европа, смятат в Русия

Северноатлантическият алианс използва украинската криза като предлог за увеличаване на бойните си самолети в Източна Европа, коментира главнокомандващият руските BBC генерал-полковник Виктор Бондарев, предава РИА-Новости.

„Използвайки кризата в Украйна като пореден повод за обвинение към Русия, че преднамерено създава напрежение на Европейския континент, ръководството на Северноатлантическия алианс последователно увеличава броя полети от летищата на източноевропейските страни-членки на НАТО,“ коментира Бондарев във вторник на брифинг.

Така, по думите му, под предлог, че обезпечава безопасността на балтийските страни, с 3.5 пъти е увеличен броят на тактическите изтребители, участващи в патрулиране на въздушното  пространство над Литва, Латвия и Естония.

Освен това от началото на годината в полски и румънски авиобази на ротационен принцип допълнително са разгърнати авиационни групи на американски ВВС и НАТО, в рамките на 12 тактически изтребители.