Петима заложници избягаха от плен в Сидни, полицията преговаря

15.12.2014 | 12:29
Петима заложници избягаха от плен в Сидни, полицията преговаря

Петима заложници са избягали от кафенето на Линд в Сидни, където въоръжен мъж дължи неизвестен брой хора в сърцето на финансовия и търговски квартал на града.

Двама души в кафенето по-рано издигнаха черен флаг с ислямистка декларация на вярата, често използван от въоръжени групировки.

Първите трима избягаха от  кафенето шест часа след началото на кризата със заложниците в понеделник, а две жени успяха да излязат през пожарния изход малко след това.

Според Al Jazeera похитителят е изпратил някои искания до австралийска медия, която е интервюирала някои от заложниците по телефона.

Австралийските медии са приели изискването на полицията на Нови Южен Уелс да не разпространяват исканията.

Al Jazeera цитира Ендрю Сципионе, комисар от полицията на Нови Южен Уелс, според когото властите не знаят каква е мотивацията на похитителя:

"Не сме потвърдили все още, че това е свързано с тероризъм".

"Имаме работа със заложническа криза с въоръжен нападател", каза Спиционе.

Още по темата

Заложническата криза продължава над 10 часа


Изявлението на Кетрин Бърт, комисар от полицията

Още по темата

"Полицията преговаря с похитителя. Петима души напуснаха кафенето - трима в началото и двама - неотдавна. Тези хора в момента се изследват, за да се сме сигурни, че здравето им е добро.

След това полицията също ще говори с тях.

Създали сме полицейски оперативен център, който има опит в подобни инциденти.

Създали сме и оперативен център на място.

Това означава, че имаме достъп до всички полицейски ресурси. Имаме достъп и до партньорски агенции, които работят с нас и ще ни помогнат от каквото имаме нужда, за да намерим най-доброто решение.

Ние искаме мирно да решим кризата.

Може да отнеме малко време, но това е нашият подход.

Приоритетът ни е безопасността на хората в кафенето и безопасността на хората наоколо.

Тази вечер общественият транспорт работи нормално. Освен някои малки закъснения, системата работеше.

Ще продължим да работим, ако ситуацията продължи.

Ще търсим варианти за утре.

Посланието в момента е, че трябва да си вършите работата, както обикновено. Ако смятате да дойдете в Сидни, можете да си вършите работата, както обикновено.

Има зона, която е отцепена на площад Мартин и сградите около него, но останалите сгради ще бъдат нормално отворени.

Ако има нова информация, ще я съобщим чрез фейсбук, туитър и всички механизми, които имаме.

Хората трябва да запомнят, че имаме център за обществена информация и всеки може да се обади по телефона по всяко време - 1 800-77-88. Той ще работи по 24ч. и ние ще даваме информация за ситуацията.

Националната линия за безопасност също е на разположение, ако някой има информация, която иска да ни даде.

Бъдете сигурни, че всички полицейски сили са мобилизирани. Най-добрите преговарящи на света са на наше разположение и ние работим методично така, че никой да не пострада.


 

Коментар за Bloomberg на Дейвид Мелет, ст. преподавател по международни отношения

 

Какво мислите за това, което става в Сидни. През септември правителството повиши тревогата за опасност от тероризъм в Австралия. Дали са се опасявали, че ще стане нещо такова?

Да, нещо подобно, като това, което виждаме днес е било планирано. Имало е план за нападение над финансовия район на Сидни, където се знае, че ислямисти са се готвили да вземат случайни хора заложници от улицата да ги обезглавят и да пуснат записите в социалните медии.

Така че е имало планове за нападения на площад Мартин и преди.

В навечерието на тази криза правителство прие закон за засилване на наблюдението и за налагане на строги присъди на всеки, който просто реши да отиде в Сирия или Ирак, без някакво оправдание за визитата си.

 

Какви са мотивите за този акт? Тони Абът говори за политически мотиви. Ние видяхме и черният флаг с белите арабски букви, който бе издигнат на мястото на инцидента. Какво мислите - каква е заплахата в този случай?

В последните няколко месеца Австралия има нещо като краудсорсване на тероризма. Определени лица искат да изразят религиозната си принадлежност към ИДИЛ, но които никога не са били свързани с нея преди това.

Например тук, в Мелбърн един тийнейджър бе арестуван за черния флаг на ислямистите, публикуван във ФБ. Той атакува полицаи с нож и бе застрелян.

Оказа се, че този човек е бил всъщност към 40-годишен, че е сложил флага срещу освобождаване на заложник.

Така че всичко изглежда като самодейност.

Ако не се следят тези събития, няма как да се предотвратят.

 

Според вас какво ще стане отсега нататък? Петима заложници избягаха. Как това променя нещата?

Може да станат различни неща. Похитителят може да прибегне до отчаяни действия. Но фактът, че говори с полицията е окуражително.

Защото в първите няколко часа нямаше абсолютно никаква комуникация. Така че властите бяха разтревожени, че няма да иска да преговаря. Че е там с точно определена цел.

Така че поне имаме ясно, че похитителят иска да бъде чут. Да накара хората да чуят някакво политически послание и вероятно накрая ще успеят и да говорят с него.

Накрая дали няма да се окаже, че това е "вълк-единак", както го описвате? Или някой с по-големи връзки към някаква мрежа?

Трудно е да се каже. Трудно се определят границите. В Австралия още през Олимпиадата в Сидни през 2000г. имаше няколко заговора. Повече от тях бяха в Сидни. Повечето от тях-извършени от несвързани помежду си групи, особено сред ливанско-австралийските общности. Най-често те бяха свързани помежду си семейно - племенник-чичо, които помагаха на хората да стигнат до Сирия.

Сега обаче тези хора ги няма,а в социалните медии са свързани хора, които никога не са се срещали.

Така че може да имаме случай на човек, който иска своите пет минути слава или да стане герой в името на някаква кауза, който не е влязъл в полезрението на полицията, защото никога не е правил нищо.

 

Разбрахме, че има съобщения за още инциденти в Сидни. Ясно ли е дали са свързани? Дали полицията не разследва и други подобни случаи? Или цялото внимание е насочено към площад Мартин?

Преди няколко часа имаше друг арест в Сидни. Разбирам, че лицето не е било свързано с този случай. Полицията казва, че насочва цялото си внимание към непосредствената криза - във финансовия център на Сидни. Не търси по-широки връзки или други инциденти.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма