МВФ похвали Украйна за планираните икономически реформи

Дейвид Липтън от финансовата институция сподели, че е впечатлен при посещението си в Киев

14.12.2014 | 10:19 Редактор: Мариета Иванова
МВФ похвали Украйна за планираните икономически реформи

Ръководството на Международния валутен фонд   има намерение да продължи програмата за сътрудничеството си с Украйна и смята, че правителството й се стреми да извърши необходимите икономически реформи, заяви при посещението си в Киев първият заместник-управляващ директор на фонда Дейвид Липтън преди ден-12 декември.

Липтън съобщи, че се е срещнал с президента на Украйна Петро Порошенко, премиера Арсений Яценюк и "новия им икономически екип", предава ТАСС.

Той е посочил, че е  "е впечатлен от схващането им за икономическите трансформации на Украйна и от верността им към решително осъществяване не реформи".

Специалистите на фонда, които сега обсъждат в Киев технически въпроси на сътрудничеството с правителството, ще приключат работата си към края на идната седмица.

В началото на идната година в Киев се очаква да се върне мисията, която ще  води политически разговори за програмата на фонда за подпомагане на Украйна.

МВФ, който тази година одобри за Киев помощ от 17 милиарда долара за малко повече от две години като част от спасителния пакет от 27 милиарда долара, обещан от Запада, предупреди през ноември, че до края на другата година Украйна ще има нужда от още 19 милиарда долара, съобщава БТА, цитирайки информация на AFP.

Украинският парламент одобри в четвъртък- 11 декември, програмата на правителството, включваща и сериозни мерки за икономии, изисквани от международните кредитори. Те настояват за големи съкращения на парите за социално подпомагане и увеличаване на цените на енергоносителите. Сред другите изисквания на кредиторите са приватизиране на губещите държавни предприятия и справяне с корупцията.