Египет се готви за кървав Петък на гнева

Ислямистите излизат на протест

28.11.2014 | 08:53 Редактор: Мартина Ганчева
Египет се готви за кървав Петък на гнева

Египет се готви за ден на гнева. Ислямистите излизат на протест. Те настояват за запазване на ислямската идентичност, въвеждането на нормите на шариата и връщането на власт на Мохамед Мурси, свален през лятото на 2013 година.

Заради опасенията от кървав петък, над 25 000 военнослужещи са приведени в пълна бойна готовност. Те ще гарантират сигурността по време на масовите акции. Офицерите и войниците ще бъдат разположени пред държавните учреждения, както и пред християнските храмове и светини. Ще бъдат създадени оперативни щабове.

„Против участниците в безредиците, в случай на необходимост, ще бъде използвано бойно оръжие, а организаторите ще бъдат задържани и изправени пред военен трибунал“, предупредиха от египетското вътрешно министерство. Под засилена охрана ще бъде и района на Суецкия канал. Основната задача на силите за сигурност в този район е да не се допуснат екстремисти от северната част на Синайския полуостров. Освен това на граничните войски е издадена заповед да пресичат опитите за незаконно преминаване на границата, на първо място от страна на Либия.  

На 31 август хиляди привърженици на сваления президент на Египет Мохамед Мурси излязоха по улиците на Кайро и други градове на Египет. Акцията получи названието „Петък на възстановяване законността” и беше обявена за мирна. Но митингът приключи със сблъсъци с полицията, след като тълпи от ислямисти се опитаха да проникнат в президентския дворец. В резултат на ескалиралото насилие 8 души загинаха и близо 190 бяха ранени.