Обама одобри нови планове за военните от САЩ в Афганистан

23.11.2014 | 08:59 Редактор: Мариета Иванова
Обама одобри нови планове за военните от САЩ в Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама нови планове за разширяване на правомощията американските военни командири в подпомагането на афганистанските сили да отблъскват талибанските бойци, след като през следващия месец ще бъде поставен формален край на бойните операции на САЩ и НАТО, съобщава Reuters, позовавайки се на информация високопоставено длъжностно лице от американското правителство.

Решението, което било взето през последните седмици, ще позволи на американските сили да извършват ограничени мисии срещу талибаните, пише БТА. Това ще са операции, които ще се провеждат, ако се сметне, че има необходимост да се защитят американци или
да се окаже подкрепа на афганистанските сили за сигурност.

Според информацията на Reuters вече няма да бъдат вземани на прицел бойци, само защото са членове на талибаните, в степен, че членовете на талибаните пряко застрашават САЩ и коалиционните сили в Афганистан или оказват подкрепа на „Ал Каида”, но "ще бъдат предприети съответните мерки,за да се осигури безопасността на американците".

От публикация на New York Times  става ясно, че новите правомощия позволяват и американски изтребители, бомбардировачи и безпилотни самолети да оказват поддръжка на афганистанските сили при бойни мисии.