Путин се опитва да се спаси от санкциите като се справи с корупцията

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

20.11.2014 | 13:39 Редактор: Георги Стоянов
Путин се опитва да се спаси от санкциите като се справи с корупцията

 Райън Чилкот: Миналият месец, в средата на месеца руският президент проведе първата голяма среща с икономическия си екип от лятото насам.

Икономическият министър Алексей Улюкаев обрисува мрачна картина. Той каза, че руската икономика е на ръба, рублата рязко се обезценява и че изходът е санкциите да бъдат вдигнати.

Руският президент го погледнал и попитал, дали има някаква идея, как може да стане това, на което министърът отвърнал, че той и неговите колеги са се надявали, че президентът има.

Путин казал че няма, но че министърът трябва да изготви план, така че страната да е готова, когато срещу Русия бъдат наложени дори още по-сурови санкции.

Те се срещнали отново няколко дни по-късно и екипът представил на руския президент две опции за решаването на руските икономически проблеми.

Още по темата

Първата опция била свързана с мега проекти, огромни стимули за икономиката, спонсорирани от правителството проекти за развитие на инфраструктурата.

Другата опция била план, инициатива, която наричали икономическа либерализация или с други думи мерки за борба с корупцията.

Всички били леко изненадани, когато Путин казал, хайде да пробваме това.

Той все пак поискал инициативата да бъде прекръстена на план за икономическа свобода, защото икономическа либерализация звучало твърде западно.

Какво означава това? Говорихме за справянето с корупцията. На практика за какво говорим сега?

Райън Чилкот:

 Да, трябва да изчакаме детайлите, когато той се обърне към руския парламент в началото на декември. Тогава ще чуем повече.

Но това, за което говорим, е нещо, за което хората в Русия говорят от години. Това е най-корумпираната световна икономики.

Те се намират на 127-мо място в корупционната класация на Transparency International. Става въпрос да се направи нещо по въпроса.

Това не означава, че той трябва да вкара всички в затвора. Не е необходимо да ги арестува…

Това обаче ще промени начина, по който хората правят бизнес.

Райън Чилкот: Да, на практика, това, което може да направите, е да премахнете възможностите хората да се възползват от корупционни схеми, да са корумпирани.

Държавата трябва да се отдели от бизнеса. Да се премахнат регулациите, защото когато пожарните инспектори, полицията и прокуратурата бъдат намесени, те могат да си поискат подкуп.

Така че трябва да премахнем тази възможност. Много хора казват, че това е невъзможно, че това е същността на руската държава в момента.

Но ако има човек, който може да го направи, това е русият президент. Той се оплакваше, че това е проблем, с който не се е справил.  

И мисля, че те започват да разбират, че санкциите са наложени за доста по-дълъг период, отколкото се предполагаше.

Обезценяването на рублата наистина шокира всички. И освен, ако не искат да повишават данъците и да харчат повече пари, с каквито всъщност неразполагат, какво друго им остава да направят.

Бившият финансов министър Алексей Кудрин, изключително авторитетен, член на икономическия екип на президента, каза, че единственият път за Русия, ако неискат да увеличават разходите си, е да ограничат корупцията.

Така че предстои да видим. Има много  хора, които ще кажат, че това е смешно. Президентът Путин е на власт от 14 години и ако искаше да се справи с корупцията, той със сигурност щеше да го направи.

Ние обаче видяхме, как успешно наложи управлението си отново, след като остана в сянка за няколко години. Така че предстои да видим.