През декември започват клинични изпитвания на лекарства срещу ебола в Западна Африка

Резултатите се очакват през февруари 2015

13.11.2014 | 17:45 Редактор: Мариета Иванова
През декември започват клинични изпитвания на лекарства срещу ебола в Западна Африка

През декември започват клинични изпитвания на лекарства срещу вируса ебола в Западна Африка, съобщава BBC.
Три от лечебните центрове на благотворителната организация „Лекари без граници“ ще подслони три независими тестови проучвания.

Едното клинично изпитване включва използването на кръвта на възстановени пациенти след заразяване с ебола в столицата на Гвинея - Конакри.

Две антивирусни лекарства ще бъдат тествани също в Гвинея, но конкретното място остава да бъде уточнено.

„Това е безпрецедентно партньорство на международно ниво, което отразява надеждата за пациентите най-накрая да се намери реално лечение“, коментира говорителят на „Лекари без граници д-р Аник Анриеренс.

Първите резултати от започващите през декември 2014 клинични изпитвания на лекарства срещу ебола се очаква да бъдат достъпни през февруари 2015.

В същото време президентът на Либерия Елън Джонсън-Сърлийф  вдигна наложеното на страната предупреждение за опасност за разпространение на вируса. Тя отбеляза, че отмяната на предупреждението не означава, че опасността е отминала. По-скоро отбелязва прогреса, който страната е направила, тъй като броят на новите случаи на заразени на седмична база се понижава, стана ясно от думите й.

В радио обръщение Елън Джонсън-Сърлийф съобщи, че вечерният час ще бъде намален, седмичните пазари ще може да се провеждат и се работи по отварянето на училищата.

Смята се, че от епидемията от вируса ебола са се заразили над 14 хиляди души, повечето от които в Западна Африка. Броят на загиналите след инфектирането достигна 5160 души.